4 Eylül 2017 Pazartesi

Kuzey Kore Güneşin İşleyişine Paralel Bir İşleyişte Olan, "Hidrojen Bombası" Yaptı

Bugün( 03.09.2017) yapılan hidrojen bombası deneyi ülke ve komşu ülkelerde 6,3 şiddetinde depreme sebep oldu. Japonya hemen savaş uçaklarını havalandırdı. Radyasyon ölçümü için öteki ülkelerde hemen harekete geçti. ABD başkanı Trump ise Avrupa ülkerinin yaptığı gibi şiddetle bu denemeyi kınadı. Kuzey Kore dışarıya kapalı bir ülke olduğu için Amerika ile atışmasịnda, kimse elinde ne olduğunu bilmiyordu. Bu deney ile bütün dünya şokta.
Çünkü insanlık tarihinde hiçbir bomba deneyi bu kadar büyük bir deprem ve artçı şoklara sebep olmamıştı. Bildiğimiz atom bombasından tam on kat şiddetli bir patlama oldu. Yerbilimi uzmanları ABD ve Almanya`da kaydettiği sinyaller ile dehşete düştüler.
Yinede uzmanlar, Pyongyang'daki rejimin ilan ettiği gibi, patlamanin sebebinin gerçekten bir hidrojen bombası olup olmadığından emin değil. Bu bomba hidrojen bombasi olmayabilir, onun yerine patlayıcı gücü, hidrojen izotopu döteryum ve trityum eklenerek güçlendirilmiş konvansiyonel bir atom bombasi olabilir´deniliyor.
Peki, hidrojen bombaları konvansiyonel nükleer bombalar ile ne fark eder?
Geleneksel atom bombaları tahrip edici gücünü uranyum veya plütonyum çekirdek parçacıklarından türetirken hidrojen bombaları, elementin çekirdeğinin füzyonunu yani füzyonunu kullanır. Bildiginiz günesin calisma prensibi gibi.
Nükleer füzyon süreci aynı zamanda güneşte gerçekleşir ve devasa enerji miktarlarını serbest bırakır. Nükleer fisyonla elde edilen enerjiden çok daha fazla bir enerji söz konusu burada.
Bununla birlikte, bu çekirdek füzyonu için aşırı sıcaklıklar ve basınçlar gereklidir. Bunu üretmek için yine atom bombasına ihtiyaç duyulur. Bu nedenle, hidrojen bombaları, füzyon işlemi için bir tür sigorta olarak atanan bir atomik patlamayla, iki aşamada oluşturulmuştur. Bu durumda, bomba içerisine giren hidrojen izotopları döteryum ve trityum çekirdeği, kaynaşacakları şekilde kuvvetle yoğunlaşır.
Sonuç olarak, tasarım kısıtlamalarına tabi olan tek aşamalı atom bombalarından daha büyük boyutlara sahip hidrojen bombaları ile çok daha fazla atomik patlama meydana gelebilir. Bu nedenle, füzyon prensibine dayanan bombalar daha etkili sayılır.
Son derece karmaşık iç yapısı nedeniyle, geleneksel bir atom bombasına göre bir hidrojen bombası inşa etmek oldukça zor. Hindistan`da Kuzey Kore gibi hidrojen bombasina sahip olmak icin can atıyor.
Dünyadaki ilk iki aşamalı gerçek hidrojen bombası, Ivy Mike Operasyonu olarak bilinen 1 Kasım 1952'de Pasifik'te test edildi. Sovyetler Birliği ertesi yıl bir füzyon bombasını test etti. Ancak bu silahlar misyonlar için henüz uygun olmayan prototiplerdi. Iki ülkede bunu asla savaşlara sokmadılar.
Bu gelişme “3. Dünya savaşını bilmem ama 4. Dünya savaşı taş ve sopalar ile olacak” diyen Einstein`ın sözünü kaygı ile tekrar hatırlattı.
Özgün Çeviri : İnanç Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...