30 Mayıs 2016 Pazartesi

Einstein`in beyninin ölümünden sonra ki macerası,


18 Nisan 1955’te, Albert Einstein iç kanama geçirdi. İsrail’in kuruluşunun yedinci yıl dönümü nedeniyle bir televizyon konuşmasının taslağını hazırlıyordu ama bitiremeden hayatını kaybetti.

Einstein ameliyatı şu sözlerle reddetti, “İstediğim zaman gitmek istiyorum. Hayatı yapay bir şekilde uzatmak tatsız. Ben payımı kullandım, şimdi gitme zamanı ve bunu zarif bir şekilde yapmak istiyorum”. 76 yaşında, Princeton Hastanesi’nde gece saat 01.55'te yaşamını yitirdi.

Otopsisi sırasında Princeton Hastanesi patolojisti Thomas Stoltz Harvey o gece nöbetteydi ve Einstein'ın ölüm nedenini belirlemesi gerekiyordu. Beyni kafatasından çıkardıktan sonra kendi kendine "Bu dünyamız hakkında herşeyi değiştiren beyindir" demiştir.

Einstein öldükten sonra vücudunun putlaştırılarak tapılmasını istemiyordu. Fikirlerine ve bilime olan katkısına odaklanması gerektiğine inanıyordu. Bunun için ailesi tarafından öldükten sonra yakılması fikri ortaya atıldı. Harvey bedeni yakılması için hazırladı. Beyni ise kendi sefer tasına koydu ve evine götürdü. Böylece Einstein'ın beyni çalınmış oldu. Gözlerini ise pataloji labaratuvarında çalışan Henry Abrams çaldı. Gözler şu an New York'ta güvenli bir yerde tutuluyor.

Beyni ise gözleri kadar şanslı olamadı. Bir mezar taşı bile olmayan Einstein`ın beynini çalan Thomas Stoltz, beyni 240 parcaya bölerek, özel sıvı içinde iki kavanozda sakladı. Kendi başına yaptığı araştırmalarda beyinde özel bir duruma rastlamadı. Eşinden ayrılıp dolayısı ile evi terk etmek zorunda kalınca Einstein`in beynini eski eşinin evinde unuttu.

Çöpe atacağım gel al tehdidi üzerine beyni alıp, uzun süre kendi evinde ki bira dolabının içine sakladı. Einstein`in ölümünden 40 yıl sonra ise nihayet Thomaz Stoltz, Kanadalı Nöroloji uzmani Sandra Witelson`a beyinden elli parça verdi. 1997 yılında 84 yaşına gelen Stoltz, beynin bir kısmını Einstein`ın torunu Evelyn`e vermek için uzunca bir yolculuk yapıp Kaliforniya`ya gitse de, torun bunu tavuk çorbasına benzettiği için almadı. Ölümünden 42 yıl sonra beyinden kalan bazı parçalar Chicago Sağlık ve Tıp Ulusal Müzesi ve daha sonra ki süreçte ise birkaç parça da Philadelphia Müzesinde güvene alındı.

Beyinden kalan daha büyük bir miktar ise 53 yıl sonunda çalındığı Princeton Hastanesi’ne geri döndü. Einstein`in beyninin geri kalan parçalarının akıbeti ise bilinmiyor.
Yapılan incelemeler ise, Einstein`ın beyninde bulunan ve beyin nöronlarını besleyen glial hücrelere odaklanmıştı. Einstein'ın beyninde normal bir insana nazaran daha fazla glial hücre bulundugu tespit edildi.


Kaynak : http://www.n-tv.de/…/Die-Odyssee-von-Einsteins-Gehirn-artichttp://tr.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein

Düzenleme ve ceviri : Inanc Kaya Kizilkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...