4 Eylül 2017 Pazartesi

Mantarlar Mahvettiğimiz Toprağı Temizleyebilir,

Büyüleyici iplik de diyebileceğimiz mantarlar, doğa için, tencereye koyduğumuz yiyecekten çok daha fazlasıdır. Topraklarımız üzerinden binlerce kilometre boyunca gizemli ipler gibi dolaşıyorlar. Bazıları parazitler olarak yaşarlar ve acımasızca öldürürler. Diğerleri iş birliği üstatlarıdır.
Bu sözlerin sahibi biyolog Avusturyalı Robert Hofrichter, ailesi ile birlikte 4 yaşından itibaren gittiği mantar toplama gezmelerinden itibaren, mantarlara bir hayranlık beslemiş ve şimdi bir biyolog, doğal bir fotoğrafçı ve sayısız mantar kitabının yazarı.
Bay Hofrichter`in mantarlar hakkında söylediklerini dikkatlice okumak ve uygulamak, mantarları iyi tanımak belki de yaptığımız yanlışlar ile kaybettiğimiz tarımsal toprakları geri kazanmak için önemli olacaktır.
Hofrichter: Gerçekte, mantarlar bildiklerimizden çok daha fazladır. Gizlice yeryüzünde yaşayan gizemli filamentlerdir. (Biyolojik olarak ayrışabilen, doğal yollarla elde edilebilen bio plastik türü). Yüzlerce kilometre uzunluğundaki mantar, bir metre küplük orman topraklarında bulunabilir. Mantarlar topraktaki hemen hemen tüm mineralleri alarak, etrafını çevreleyen bitkilere salıyor ve buna karşılık ağaçlarda onlara, şeker tedarik ederek mantarların büyümesine izin verir. Ağaçlar şekerlerinin beşte birini mantarlara verebilir. İki milyar yıldır hayvan ve bitki cesetlerini çürütmede doğanın kullandığı temizlik işçileridir. Toplamda 1,5 milyon çeşidinin olduğunu tahmin etsek de bizler sadece 69 bin çeşidini biliyoruz ve bu kadarını adlandırdık.
Mantarlar toprağın yanı sıra bitkilerde ve canlılarda da gelişebilirler.. Yağmur ormanlarında karıncalara saldıran ve bitkiler üzerinde zombiler gibi tırmanmalarına neden olan bazı parazit mantarlar bulunur. Karınca, zehirli bir kokteylle öldükten sonra, mantar ipliklerinin vücutlarının dışına çıkmasını sağlar. Önümüzdeki birkaç gün içinde, hayvanın iç organlarını beslenir, meyve gövdesi olgunlaşınca da yeni bir kurbanı aramak için tekrar tatlı sıvı damlatırlar.
Mantarların çok özel bir yaşam tarzı var. Onlar, ne bitki ne de hayvandır. Mantarlar, bitkilerden farklı olarak fotosentez yapamaz, yemek zorunda kalırlar. Bu onları hayvanlara bitkilerden daha yakın yapar. Ancak, hayvanlardan farklı olarak, dişleri veya ağızları ile yemek yemezler. Bunun yerine, yiyeceklerini enzimlerle parçalarlar. Türüne bağlı olarak, enzimleri ile dünyanın hemen hemen her maddesini parçalayabilirler. Araştırmacılar, Amazon'da, bir plastik olan poliüretayı yiyen bir mantar bile buldu. Bu özelliğinden dolayı, kirli toprakları iyileştirmek için insanlar tarafından kullanıla bilinecek, mükemmel temizlikçilerdir mantarlar.
Örneğin, bitkiler zehirli toprakları terk ederse, toprak boyunca çapraz olarak büyüyen bazı mantarları dışarı atar. Mantarlar zehri parçalamakta ya da iplik haline getirmektedir.Kirli olan toprak arındıktan sonra (ki bu süre genellikle sadece bir yıl) tekrar zemin katta salata hazırlayabilir veya bir çocuk oyun alanını açabilirsiniz. Çernobil'de görüldüğü gibi, radyoaktivite bile mantarlara fayda sağlayabilir.
Mantarlar çölde ağaç dikmeye bile yardımcı olabilirler. Sahra'da iklim değişikliğinin bir sonucu olarak çok daha az suya sahip bir halde. Bununla birlikte, araştırmacılar, besleyici meyveleri olan jojoba ağacı ile çok başarılı bir şekilde deneyler yapıyorlar. Kökünü bazı mantarlarla köklendirirseniz, ağaçlar çok daha hızlı büyür. Nedeni: mantarlar toprağa çok derinden nüfuz eder ve suyun hâlâ mevcut olduğu yerlere ulaşır. Ağaca su sağlarlar, bu da onlara su ve vitamin ile can vermek demektir. Vitamin dediğime şaşırdığınızı biliyorum. Şöyle ki: Söz konusu vitamin ise, bu bakımdan mantarlar, insanlara çok benzer. Ayrıca vitamin üretemezler, ancak onlara ihtiyaçları vardır. Bitkilerle olan ortaklık onlara yardımcı olur. Neredeyse gördüğünüz tüm ağaçlar mantarlarla ilişkilidir. Toplamda, bütün bitkilerin yaklaşık yüzde 80 ila 90'ı mantarlarla birlikte yaşamaktadır.
Ben bir biyolog olarak, evrim teorisi olan Darwinizm ile büyüdüm. Fakat sanırım bazen onu tek taraflı olarak anlıyoruz. Evrim denilince, birçoğunun aklında sadece yemek yeme ve hayatta kalma stratejisi ve görevi geliyor. Elbette asalak mantarlarda var fakat genel anlamda mantarlar bize doğa ve yaşanılacak yerin devamlılığı için iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu ve evrimde yaşamak için bütün canlıların birbirine ihtiyacı olduğunu göstermesi bakımından MANTARLAR çok önemlidir.
Özgün Çeviri : İnanç Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...