19 Temmuz 2017 Çarşamba

Dünyada ilk defa iki el nakli birden yapıldı

Bilim coştu,

Dünyada ilk defa bir çocuğa, iki el nakli birden yapıldı. Kahramanımızın adi Zion. Afrika kökenli 10 yaşında. Daha bebek iken geçirdiği bir bakteriyel rahatsızlık dolayısıyla hem böbreklerini hemde ellerini kaybetti. Kan zehirlenmesi (Sepsis)`in ölümcül sonuçlarını önlemek için elleri kesilen Zion, tam 6 yıl elsiz yaşadı. Böbrek nakli ameliyatında donör ise annesiydi.

ABD Philadelphia hastanesi doktorları, nakilde yaşanacak zorluklardan en büyüğünün beyinin, el ile koordine kuramaması endişesi olduğunu düşünseler de bu riski göze aldılar. Önce psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları ile bir yıl boyunca ameliyata hazırlanan çocuk, 11 saat süren ameliyatın sonucunda yeni ellerine kavuştu.

Ameliyattan 8 ay sonra kalem kullanmaya başlayan çocuğun iki yıl içerisinde de vücudu birkaç kez nakledilen eli kabul etmeme girişiminde bulundu ise de doktorlar ilaç dozlarını artırarak sorunu çözdüler. Beynin ise el ile koordinesi de sorunsuz sağlandı. Ameliyattan 18 ay sonra ise yemek yeme,yazma, makas tutma gibi işleri yapmaya başlaması Zion`u mutlu etti. Çok iyi beyzbol seyircisi olan çocuğun en büyük hayali beyzbol sopasını tutması ve ilk topu atması ise geçen yıl oldu.

Zion`un elleri kendi büyüdükçe de büyüyecek. Tek yumurta ikizlerinde bütün uzuvların nakli çalışması daha önce başarılı olmuştu. Bu şekilde bacak nakli tıp tarihinde mevcuttur. Fakat bir yabancıdan iki elin birden nakil edilmesi, beyin ile uyum sağlandırması, vücut geliştikçe elinde gelişecek olması dünyada ilk defa başarıyla gerçekleştirildi.

2000 yılında bir yetişkin erkeğe el nakli yapılmış, 3 yıl sonrada Viyana`da bir dil nakli, Fransız bir kadına ise ölü bir donörden ağız ve burun nakli başarıyla yapılmıştı. 2014 yılında Güney Afrikalı bir gence penis nakli yapılmış ve bu genç birkaç ay sonra ise yeni penisiyle baba adayı olmuş ve çocuk sahibi olmuştu.

Tıpta ki bu muhteşem gelişmeler, ihtiyacı olan herkesin yaşam kalitesini artırmaya ve hayallerini gerçekleştirmeye devam edecek . Bu başarıya imza atan doktorları içtenlikle kutluyoruz.

Özgün Çeviri : İnanç Kaya

Kaynak : http://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/aerzten-werten-erste-doppeltransplantation-von-haenden-bei-kind-als-erfolg-a-1158617.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...