20 Eylül 2020 Pazar

Yapay Zeka Hastaların Ölüm Zamanını Hesaplayabiliyor

 Yapay Zeka`dan Doktorlara Büyük Destek


Bilgisayar bilimcileri ve doktorlar, ölümcül hastaların ölüm zamanını hesaplamak için ortaklaşa bir çözüm geliştirdiler. Yapay Zeka, hastaların ölüm zamanını hesaplayarak, hastanede ölmek üzere olan hastalara, sevdikleriyle veda etme fırsatı sağlayacak.



Stanford (ABD). İlk bakışta ürkütücü görünen yazılım, gelecekte iyileşme şansı olmayan hastalar için ölüm zamanını tahmin edecek. Hastalar daha sonra yoğun bakım ünitesinde ölmek yerine palyatif bakıma sevk edilecek. Palyatif bakımın amacı, iyileşmesi imkansız hastaların son günlerini insanlar için olabildiğince keyifli hale getirmektir. Bunun için özel tıbbi ve hemşirelik bakımı ile son günlerini yaşayan hastalara ağrıdan, fiziksel ve biyolojik stresten kaynaklanan sorunlarda rahatlamayı sağlayacak hizmetler verir.


Yapay zekayı ve sinir ağını eğitmek için, Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden ve ünlü Stanford Üniversite Hastanesi' nden bilim adamları, 1995 ile 2014 arasındaki  2 milyon kayıtla, 222.284 ölümcül hastadan alınan verileri değerlendirdi. 


Sinir ağı daha sonra özel olarak geliştirilmiş bir Phyton programı yardımıyla eğitildi. Yapılan bu çalışmanın makalesindeki açıklamaya göre, yapay zeka algoritmalarının, bir hastanın hastaneye yatışından yirmi dört saat sonra ölüm zamanını hesaplaması gerektiğini açıklıyor. Bilim adamları özellikle yoğun bakım ünitesinde üç ila maksimum on iki ay sonra ölen hastalara odaklandı. İlgili doktorlara göre, palyatif bakıma transfer için en iyi adaylar bunlar.


Amerikalılar arasında yapılan bir araştırma, tedavisi olmayan hastalıkları olan kişilerin yüzde 80'inin son günlerini evde veya palyatif bakım ünitesinde geçirmeyi tercih ettiğini gösterdi. Ancak, bu hastaların sadece küçük bir kısmı yeterince erken sevk edilmektedir. Tedavi eden hekimler tarafından yapılan yanlış değerlendirmeler sonucunda, tedavi edilemeyen hastaların yüzde 60'a varan kısmı yeterince erken nakledilmiyor, bu da hastanede kendi istekleri dışında ölmeleri anlamına geliyor.


Büyük miktardaki verilerin analizi CUDA aracılığıyla bir Nvidia TitanX üzerinde gerçekleştirildi. Bilim adamları daha sonra yapay zekanın en güvenli olduğu gruptan rastgele 50 hastayı seçti ve onları üniversite kliniğindeki palyatif bakım uzmanlarına sundu. Uzmanlar, vakaların yüzde 100'ünde yazılımın kararını doğruladı. Yazılımın iyi sonuçları üniversite kliniğinde  bir pilot proje başlatmaya sevk etti. Amaç, muhtemelen palyatif servise nakledilmesi gereken yeni hastaları belirlemektir.


Yüzde 100 "başarı oranına" sahip bu sinir ağı, doktorların ve hastaların işini kolaylaştıracak alanlarda geliştirilecek. 



Çeviri :İnanç Kaya 

Kaynak : 

https://www.forschung-und-wissen.de/nachrichten/technik/kuenstliche-intelligenz-berechnet-zeitpunkt-des-todes-13372506


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...