20 Eylül 2020 Pazar

Doktorlar Ne Biliyor 37

 Geleceğin mesleklerine bir örnek daha : "Yeşil kimya", özellikle sürdürülebilir, verimli ve çevre dostu kimyasal prosesler geliştirmeyi amaçlayan bir kimya dalıdır. 

Peki,Kimyasal süreçler nasıl daha sürdürülebilir hale gelebilir? 

1. Olabildiğince az sayıda ve çevresel olarak problemsiz, en iyi durumda yenilenebilir olan kimyasallar kullanılmalıdır.  2.İşlemin enerji tüketimi en aza indirilmelidir. Örneğin katalizörler kullanılarak veya oda sıcaklığında ve atmosferik basınçta sentez yoluyla enerji tasarrufu sağlanabilir.

3. Kimyasal reaksiyonların verimi mümkün olduğu kadar yüksek olmalıdır.  

4. Sentez yolları kısa ve güvenli tutulmalıdır.  

5. Sadece şirketin kendisi değil, tüm kimyasalların yaşam döngüsü dikkate alınmalıdır. Malzeme döngüleri geliştirmek, atık ürünleri verimli kullanmak veya önlemek gibi.


Bazı umumi tuvaletler mavi ışıkla aydınlatılır.  Özellikle uyuşturucu bağımlıları damara uyuşturucuyu enjekte etmek için bazı yerlerdeki umumi tuvaletleri daha sık kullanır. Mavi ışıkta insan damarlarını görmek zordur, bu da tuvaletleri bu şekilde kullanan bağımlıların, damarlarına uyuşturucu maddeleri , tuvaletlerde enjekte etmesini önler.


Kimyasal açıdan, kafein ve çay tamamen aynıdır.  Çaydaki kafeine kısaca "Teein" denir.


Dünyada Doktor ünvanını alan en yaşlı kişi, 102 yaşında Berlin'den Ingeborg Rapoport'dur. Bu ilginç olayın ardındaki gerçek hikaye şu şekilde ; Doktora tezini 1938'de Hamburg Üniversitesi'ne sunmuştu ancak Nazi Almanyası'nda Yahudi oluşu nedeniyle doktor ünvanını almasına izin verilmedi.  Bu olaydan 77 yıl sonra 2015 yılında tez çalışmasını başarıyla tamamladı ve 102 yaşında ünvanını aldı.


2019'da Berlin hapishanesindeki bir mahkum, 2000 ° C'ye ulaşan bir kimyasal reaksiyon kullanarak hücresinin çubuklarını eritmeyi başardı. "Termit reaksiyonu" denilen bu reaksiyonda; Demir oksit ve alüminyum tozu birlikte tutuşturulur. Kimyasallar hapishanenin yasaklı maddeler listesinde yer almıyordu. Onun içinde temin edilmesi yasaldı. Fail ise kaçma girişiminden kısa bir süre sonra yakalandı.


Astronomi’de “Salınım”, yerçekimi kuvvetini hızlanma veya yavaşlama da kullanma amacıyla bir uzay gemisinin gezegenin önünden geçerken yaptığı uzay manevrasının adıdır.  Gezegenler, deyim yerindeyse, uzay gemileri için yakıt tasarrufu sağlayan bir "benzin istasyonu" işlevi görür.


Kök hücre bağışının faydaları nelerdir?  Kan kanserinde, beyaz kan hücrelerindeki kontrolsüz anormal artış nedeniyle kan oluşumu bozulur.  Bir vericiden alınan uygun kök hücrelerinin, hastanın vücuduna nakledilmesi ile hastalık yenilebilir. Her ülkede olduğu gibi Almanya’da da bununla ilgili bir web sitesi vardır. Eğer Almanya’da yaşıyorsanız, doku özelliklerinizin incelenmesi için dkms.de'den bir tükürük numunesi seti talep edin.  Özellikleriniz kan kanseri olan bir kişinin özelliklerine uyuyorsa, bilgilendirileceksiniz ve böylelikle hayat kurtarabileceksiniz. 


Havlu kuruduğunda neden sertleşir?  Havayla kurutulduğunda, suyun birbirine bağlı lifleri havlu yüzeyine yapışır ve sudaki hidrojen köprüler, havluda bir arada tutulan tek tek lifler arasında çapraz bağlantılar oluşur. Bu bağlar havlu kuru olduğunda bile birbirine dolaşmış halde kalır. Öte yandan havlu kurutucuya konulursa, sıkma ve sıcak hava kumaşı gevşeteceğinden havlunun sertleşmesini engeller.  Yumuşatıcılar da hidrojen bağlarını zayıflatarak sertleşmeyi önler.


Çeviri : İnanç Kaya

Kaynak: Doktorwissenschaft

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...