20 Eylül 2020 Pazar

Doktorlar Ne Biliyor 42

 Beyrut'taki patlama yaklaşık 1.100 ton TNT eşdeğeri enerjiye sahipti.  Patlamanın enerjisi, Hiroşima'daki atom bombasının enerjisinin yaklaşık 1 / 10'u kadardı.  Ek olarak, patlama 3.5 şiddetindeki hafif bir depremle karşılaştırılabilir düzeydeydi. Beyrut'taki patlamadan sonra, kırmızı-kahverengi duman dalgaları Lübnan dağlarına yayıldı.  Deneyimli kimyagerler, bunların nitröz gazlar, NO ve NO, (nitratlarla reaksiyonların bir özelliği olan zehirli gazlar) olduğunu çabucak görebildiler.


Tavuklar kendilerine ek diş olarak taş yerler.  Taşlar midelerindeki kaba yiyecekleri öğütür.


Domatesler kendilerini güneş ışınlarından da korurlar.  Bunu yapmak için kendi güneş koruyucularını kullanırlar: B-karotin uzun dalgalı UV ışığını emer ve böylece domates hücrelerinin içini hasardan korur.


Orijinal Einstein belgelerinin bir koleksiyonu Princeton Üniversitesi'nin einsteinpapers.press.princeton.edu/ web sitesinde bulunur.  Burada Einstein'dan yaklaşık 30.000 belgeyi ücretsiz indirebilir ve okuyabilirsiniz.


At nalı yengeçlerinin, ilaç endüstrisi adına çok değerli mavi kanları vardır.  Bakteriyel toksinlerle temas ettiğinde jel halinde pıhtılaşma özelliğine sahiptir.  Böylece mavi kanla zehirler tespit edilebilir.


Sivrisinek kovucu sprey ilk olarak 1946'da ABD Ordusu tarafından geliştirildi ve Vietnam Savaşı sırasında askerlerin kendilerini böceklerden koruyabilmesi için kullanıldı.  Aktif bileşeni dietiltoluamid (DEET) de 1965'ten itibaren ticari olarak temin edilebilir hale geldi. Bugün hâlâ bir böcek kovucu olarak Sivrisinek önleyici sprey ilk olarak 1946'da ABD Ordusu tarafından geliştirildi ve Vietnam Savaşı sırasında askerler kendilerini böceklerden koruyabilmek için kullanıldı.  Aktif bileşen dietiltoluamid (DEET) de 1965'ten itibaren ticari olarak temin edilebilir ve bugün hala bu böcek kovucu olarak kullanılmaktadır. 


En eski Amerikan tüketici yasalarından biri "Buzdolabı Güvenliği Yasası" dır. Yasa, üreticilerin buzdolaplarının da içeriden açılabilmesini zorunlu kılar. Daha önce, oynamak için buzdolabına kilitlenen çocuklar öldü ve boğuldu. Bu nedenle bugün bütün buzdolapları kapı kolu yerine manyetik kapanma kullanır.


Hayvanlar aleminde de sosyal mesafe var.  Bal arısı işçileri parazitik bir mantarla enfekte olduğunda, kolonilerine dönme olasılıkları düşer. Bu davranış, türlerinin hayatta kalmasını sağlar.


Dünyada kaç tane madde vardır?Yaklaşık 150 milyon kimyasal bileşiğin farkındayız.  Yaklaşık 350.000 tanesi endüstriyel satışa yöneliktir.


Mars'ta gün batımı mavidir.  Çünkü ; Mavi ışık, akşamları yoğun toz nedeniyle Mars atmosferine diğer dalga boylarına göre daha verimli bir şekilde nüfuz ediyor.


Çeviri: İnanç Kaya 

Kaynak: Doktorwissenschaft

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...