20 Eylül 2020 Pazar

Doktorlar Ne Biliyor 41

 Birinci Dünya Savaşı'ndan önce, Alman İmparatorluğu'nda taşlaşmış kuş pisliklerinden patlayıcılar ve mühimmat üretiliyordu.  Ada eyaleti Nauru, adanın kireci ile reaksiyona girerek kalsiyum fosfat oluşturan metrelerce yüksekliğinde bir dışkı tabakasıyla kaplıydı.  Bu da patlayıcıları üretmek için kullanılıyordu.


İngiliz Richard Garriott her zaman babası gibi bir astronot olmak istiyordu, ancak zayıf görme yeteneği nedeniyle astronotluğa uygunluk onayı alamadı.  Bir bilgisayar oyunu şirketi kurdu. Zengin olduktan sonra, 2008'de uzay turisti olarak bir bilet satın aldı ve sonuçta ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu)’na yine de uçtu.


Araştırmacılar, böceklerin ve sineklerin sırtlarında taşıyabilecekleri küçük bir kamera tasarladılar.  Kamera sadece 248 mg ağırlığındadır. ilk testleri yapıldı ve başarıyla çalıştı. İleride bu kamera böcek araştırmaları için kullanılacaktır.


Kimyager Gilbert Newton Lewis, Nobel Ödülü adaylığı en çok olan kişidir.  41 kez prestijli ödüle aday gösterildi, ancak çok sayıda önemli keşfe rağmen, her seferinde eli boş döndü.


Tatile gittiğinizde can sıkıntısından taşları üst üste istifliyorsunuz ya, bunu bir daha yapmayın. Çünkü ; Tatildeyken taşları istiflemek, hassas ekosistemler üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olabilir.  Taşlar, bazı türler için inzivaya çekilme, yiyecek arama veya üreme için gereklidir.  Etkilerinin, bir türün tamamen tüm oluşumunu tek bir yerde etkileyebilecek kadar büyük olduğu kanıtlandı.


Her viski mahsulü, 1940'larda atom bombası testleriyle giderek artan bir şekilde atmosfere salınan belirli bir radyoaktif karbon izotopu olan 14C konsantrasyonuna sahiptir.  Viskide ki 14C konsantrasyonunu ölçerek viskinin kaç yaşında olduğunu belirlemek ve böylece sahte bir viski olup olmadığını belirlemek mümkündür.


Dünyada İsveç maden ocağı Ytterby'den daha fazla kimyasal elementin keşfedildiği başka bir yer yok.  Burada gadolinyum, holmiyum, tulium, itriyum, iterbiyum, terbiyum ve erbiyum elementleri keşfedildi.


Bugüne kadar yapılmış dünyanın en küçük motoru 16 atomdan oluşuyor.  60 Etin molekülünden oluşan motor, ısı veya elektrikle hareket ettirilebilir.  Oda sıcaklığında bile saniyede birkaç milyon kez dönüyor.


ABD'den koyu tenli bir öğrenci, tıp ders kitaplarında yer alan cilt hastalıklarının teşhisinin çoğunlukla sadece açık ten rengine sahip kişilere işaret ettiğini fark etti.  20 yaşındaki genç, şu anda koyu tenli kişilerde cilt hastalıklarının belirtileri hakkında bir kitap yazıyor.


Potasyum permanganat bir hayatta kalma kitinde asla eksik olmamalıdır.  Antifriz ile birlikte yangın başlatıcı olarak, dezenfektan olarak ve hatta karı boyayarak acil durum işareti olarak kullanılabilir.


Çeviri: İnanç Kaya 

Kaynak: Doktorwissenschaft

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...