20 Eylül 2020 Pazar

Doktorlar Ne Biliyor 40

 1969'da Roger Penrose, gelişmiş bir medeniyetin bir kara delikten nasıl enerji çıkaracağını ve onu kendisi için nasıl kullanabileceğini anlattı. Astronomi’de "Penrose Süreci" olarak bilinen şey işte budur.

Araştırmacılar, ek donanım olmadan sadece bir akıllı telefon kamerası kullanarak, kanın hemoglobin içeriğini belirlemenin mümkün olduğu bir yöntem geliştirdiler.


Tuvalet kapağı açıkken sifonu çektiğinizde, mikroplar havada bir metre  mesafeye kadar sıçrar. Bu sıçrama esnasında da yaklaşık bir dakika havada asılı kalır. Sizden hemen sonra tuvalete giren kişi bu mikropları soluyacaktır.


Kişi aslında gerçekten"kırık kalp" ile hastalanabilir. “Kırık kalp” sendromu, yüksek duygusal stres tarafından tetiklenen kalp kasındaki ani bir işlev bozukluğudur.


Olimpiyat altın madalyası % 92,5’i  gümüş ve sadece yaklaşık % 1’i altından oluşmaktadır.


Hayvanlar bizim hayal bile edemeyeceğimiz renkleri görebilirler.  İnsanlar gibi sadece 3 renk reseptörü (kırmızı, yeşil, mavi) yerine, bazı hayvanlarda 16'ya kadar renk reseptörü bulunur.


Paderborn'dan 20 yaşındaki bir kimya öğrencisi 2018'de bodrum katındaki dairesinde patlayıcılar yaptı.  Madde o kadar patlayıcıydı ki, patlayıcı uzmanları maddenin uzun mesafeler boyunca taşındığında kendi kendine patlayacağından korktukları için onu evde havaya uçurdular.


Orta Çağ'daki kadınlarda genişlemiş göz bebekleri ideal bir güzellik olarak kabul edildiğinden, birçok kadın nörotoksin atropini gözlerine damlattırdı. Atropin, gözbebeği etrafındaki kaslarda geçici bir felç tetikleyerek "ateşli bir görünüm" yaratırdı.


"Neowise" kuyruklu yıldızı etkileyici kuyruğu ile sadece 27 Mart 2020'de keşfedildi ve yaklaşık 5.000 - 7.000 yıl boyunca tekrar bu kadar yakın ve net bir şekilde dünyanın yakınından geçmeyecek.


İçecek kutuları tamamen metal bir izlenim verse bile, iç kısım plastikten yapılmıştır.


Çeviri: İnanç Kaya

Kaynak: Doktorwissenschaft

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...