19 Eylül 2020 Cumartesi

Doktorlar Ne Biliyor 34

 Meyve veya sebzelerinizin daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, diğer türlerden ayrı olarak saklayın.  Meyve ve sebzeler olgunlaşma gazı etenini salgılar, bu da olgunlaşma sürecini hızlandırır ve çevresindeki öteki çeşitlerin daha çabuk bozulmasına neden olur.


Beyin gerçek şekeri tercih eder ve aynı tatlı tada rağmen yapay tatlandırıcılardan farklılığı tanır.  Nedeni, yalnızca gerçek glikoza (şekere) tepki veren özel bir bağırsak-beyin sinyal yoludur.


Su buzuna hapsolmuş metan molekülleri aynı zamanda "yanıcı buz" olarak da adlandırılır.  Tüm dünyada okyanuslarda ve denizlerde görülür ve hem yeni bir enerji kaynağı hem de iklim katili olma potansiyeline sahiptir.  Çünkü ; Metan hidrat yüksek sıcaklıklarda kararsız hale gelir, sera gazı metanını serbest bırakır ve bu nedenle daha da büyük küresel ısınmaya neden olabilir.


Astatin, dünyadaki en nadir görünen elementtir.  Yerkabuğunda sadece yaklaşık 70 g bulunur.  Bunun başlıca nedeni uranyumun çürümesinden kaynaklanması ve kısa bir süre sonra radyoaktif olarak yeniden bozunmasıdır.


Şimdiye kadar, dünya dışı yaşamı bulmak için dış gezegenlerin atmosferinde oksijen arayışına odaklanılmıştı. Bilim adamları şimdi hidrojeni de aramayı öneriyorlar, çünkü yeni deneyler bazı bakterilerin bir hidrojen atmosferi altında hayatta kalabildiğini ve büyüyebildiğini gösterdi.


Bizim için çok önemli olan oksijen, dünyanın ilk günlerinde kitlesel yok oluşa neden oldu.   Çünkü ; Geçmişte, çoğu canlı metabolizmalar, yaşamak için kükürtlü maddelere ihtiyaç duyuyordu. Oksijen ise atık ürünleriydi.  Atmosferdeki oksijen konsantrasyonu yükseldikçe kükürtü yaşam kaynağı olarak kullanan canlıların çoğu yeryüzünden yok oldu.


Satürn "halkalı gezegen" olarak bilinir. Fakat, Jüpiter, Uranüs ve Neptün'ün de halkaları vardır. Ancak bunlar net görünmez.


Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşu, "Minecraft" bilgisayar oyununda sansürsüz belgelerden oluşan sanal bir kitaplık kurdu.  Bu şekilde muhabirler kendi ülkelerinde sansürlenen bilgilere erişebilecek.


Euro banknotları, sahtelerinden kolaylıkla ayırt edilebilecek özel ışıklı maddelere sahiptir.  Bu madde, öropiyum elementi ile fosforların temel bir flüoresan bileşenidir.


Çeviri: İnanç Kaya 

Kaynak: Doktorwissenschaft

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...