23 Eylül 2020 Çarşamba

Bir Soru-Bir Cevap 1

 El tırnaklar neden ayak tırnaklarından daha hızlı büyür?  

El tırnakları haftada, bir milimetre uzar. Ayak tırnaklarının bunu yapması ise neredeyse bir ay sürer.  Bunun nedeni ; 1) El parmaklarına ayak parmaklarından daha fazla kan verilmesi ve bu nedenle daha fazla besine sahip olmasıdır.  

2) Eller daha sık temiz havadadır, böylece UV ışığının ürettiği D vitamini daha fazla ellere ulaşır ve bu da büyümeyi uyarır.


Şarap ne kadar sağlıklı?  

Orta düzeyde şarap tüketimi kan dolaşımını uyarır ve böylece kalp damar hastalıkları riskini azaltır.  Günlük bir kadeh şarap da ayrıca zararlı LDL kolesterolün parçalanmasına yardımcı olur.  Ancak bu etkiler için kadınların günde en fazla 0,15 litre, erkeklerin ise en fazla 0,25 litre şarap içmeleri gerekir.



Sıcak havalarda alkol daha çabuk etkisini gösterir mi?

Evet, sıcakta daha hızlı sarhoş oluyorsunuz.  Vücut hücreleri daha yüksek sıcaklıklarda daha az sıvı içerir.  Vücuttaki alkol böylece daha yoğunlaşır ve sarhoşluk daha erken ve daha güçlü hale gelir.  Bu nedenle alkolsüz içeceklerin sıcakken kullanılması tavsiye edilir.


Dünyanın en güvenli ülkesi hangisi?  "Ekonomi ve Barış Enstitüsü" 163 ülkeyi çeşitli çatışma ve barış göstergeleri açısından inceledi. Bu inceleme gösteriyor ki ; İzlanda, dünyanın en güvenli seyahat edilecek ülke. Dünyanın en güvenli diğer ülkeleri Danimarka ve Avusturya’dır.


Neden rüyalarımızı çok çabuk unutuyoruz?  Muhtemelen rüyalarımızı bu kadar çabuk unutmanızın sebebi, beynimizdeki koruyucu bir mekanizmasının olmasındandır. Çünkü ; İnsan, rüyaları gerçek olarak algılar.  Rüya dünyası eğer hafızanın bir parçası olsaydı, kişi artık neyin gerçek olduğunu ve neyin rüya olduğunu algılayamazdı. Bu durumda da kişi içsel bir "kaosa" düşerdi.


Petrol yeryüzüne nasıl oluştu?  

Petrol yatakları, 100 milyon yıl önce okyanusta yaşamış plankton gibi mikroorganizmaların kalıntılarıdır.  Bunlar öldüğünde deniz tabanında birikir ve oksijen yetersizliğinden dolayı ayrışamazlar.  Daha sonra da tekrar tortu katmanlarıyla kaplanırlar.  Artan basınç ve sıcaklık bu katmanda kimyasal reaksiyonları tetikler ve bu plankton mezarlıklarını petrole dönüştürür.


Sarışınlar Gerçekten Aptal mı?  

“Aptal sarışın” klişe sözü her yerde mevcuttur.  Bununla birlikte, Ohio Eyalet Üniversitesi IQ testlerinin sonuçları, sarışınların hiçbir şekilde aptal olmadığını gösteriyor.  Hatta ortalama olarak, IQ değerleri esmer, siyah veya kızıl saçlı kadınlardan biraz daha yüksektir.


Bazı insanlar neden kan görmeye dayanamaz ?  

Bunun açıklaması insanoğlunun ilk günlerinde, ilkel atalarımızdan aldığımız genlerimizde bulunabilir.  Kan fobisi olan kişilerde kan görmek onları sersemletebilir, rahatsız edebilir veya baygın hale getirebilir.  Bu güçsüzlük, eskiden atalarımızın çok işine yarıyordu. Şöyle ki ; Yırtıcılar, avları hareket etmeyi bıraktıklarında kurbanlarına olan ilgilerini kaybettiklerinden, bayılma bu durumda av olmamak için mantıklıydı.  Bayılma refleksi bugün bazı insanlarda hâlâ daha zayıf bir biçimde olsa, aktif genler sayesinde bulunmaktadır.


Neden daha az çalışmalıyız?  

Klasik sekiz saatlik çalışma günü sabah 8 ile 9 arasında başlar ve akşam 5 ile 6 arasında biter.  Ancak araştırmalar, çalışanların kalitesinin ve üretkenliğinin, bunun yerine yalnızca altı saat çalışmalarına izin verildiğinde arttığını göstermektedir.  Bunun nedeni, hala günü dört gözle bekleyebilmeleri ve hobileriyle daha fazla meşgul olabilmeleridir.


Çeviri: İnanç Kaya 

Kaynak:

Wissenaktuell

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...