24 Kasım 2018 Cumartesi

Rüzgar Enerjisinde Yeni Rekor,

İskoç Doğu Sahillerinde rüzgar enerjisi için öyle bir paneller kuruldu ki, bunun enerji üretiminde, devrim yarattığını söyleyebiliriz.

Aberdeen limanının yakınlarında, Danimarkalı firma MHI Vestas tarafından yapılan tesislerde, elektrik üretimi her biri 8.8 megavatlık bir nominal değere ulaştı. Bu bir evin bütün gün kullandığı elektriğin bir kaç saniyede, sadece bir kanadın hareketiyle, üretildigi anlamına gelir ki, yeni bir dünya rekoru kırıldı demektir. Her bir Türbin`in uzunluğu 260 metre, Kanat uzunluğu ise bir Airbus A380 kanat açıklığı kadar (80 metre).

Temmuz 2018 de faaliyete geçen bu tesis sayesinde, rüzgar enerjisi endüstrisi, son on yıl içerisinde açık deniz tesislerinin performansını neredeyse üç katına çıkardı. Ve gelişme devam ediyor: Tüm üreticiler şu anda en az on megavatlık kapasiteye sahip tesisler üzerinde çalışıyor.
Örneğin, ABD'li General Electric, gelecek yıl 12 megavatlık bir prototip kurmayı planlıyor. Kurulacak Türbin, ile 16.000 hanenin ihtiyacını karşılayacak elektrik tedarik edebilecektir. Türbinin kanat uzunluğunu 107 metreye çıkarmayı hedefliyorlar.
Buradaki teknik sorunları aşabilmek, kanatların sağlamlığını saglayabilmek. en hafif bir esintide bile elektrik üretebilmek için teknolojik gelişmeleri zorlayarak, harika işler çıkardıklarını söyleyebiliriz. Teknolojiye ve bilime yatırım yapan gelişmiş ülkelerde artık tamamen, elektrik üretimi sorun veya tehlike olmaktan çıkacak, enerji üretiminde diğer ülkeler bağımsız olacaktır, deniliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...