24 Kasım 2018 Cumartesi

İnsan Beynini Bilgisayara Aktarma Çılgınlığı Gerçekleşiyor,


Çin, sinir bilim konusunda büyük bir atak yaparak, beyin haritalamasını endüstriyel bir ölçekte yapmak için kolları sıvadı. Bu projenin arkasındaki dahinin adı Qingming Lou.
Beyin haritalama demek, bugüne kadar beyinin tüm döngüleri ve bobinlerini ayrı ayrı değerlendirmek, resmini oluşturmak ve üç boyutlu hale getirmek demektir. Bilmeyenler için çok kolay bir işlem gibi gelebilir. Onun için karşılaştırmalı anlatalım ki, ne kadar mükemmel ve büyük bir proje olduğunu anlayabilelim.

Tipik bir laboratuvarda sadece bir ya da hiç beyin görüntüleme sistemi bulunur. Bir memelinin beyni milyonlarca hücreden oluşur. Yaklaşık 10 bin çeşit hücre tipi, boyut, gen yapısı ve işlevi vardır.Bir farenin küçücük beynini üç boyutlu haritalandırmak ve görüntülemek için laboratuvarda tam 50 otomatik beyin görüntüleme cihazı bulunacak.
Çünkü, araştırmacılar beyindeki nöronların tam olarak nasıl çalıştığını bulmak istiyorlar. Bu da yapay zekanın hayata geçmesini sağlayacak. Bilgi işlem gücü de denilen beyin haritalama için, bugüne kadar beyin tüm döngüler ve bobinleri sinir bilim uzmanları ayrı ayrı değerlendirecek ve genel bir resim oluşturacak. Bu da çok özenli çalışma gerektiriyor.
Şimdi, Çin'in doğusunda, gerçek bir sanayi gelişebilir: Suzhou şehri, eylül ayında büyük bir görüntüleme merkezi açmak istiyor ve yüksek çözünürlüklü beyin haritalanmasında devrim yaratabilir.
Washington Center'daki Seattle Beyin Bilimi moleküler biyoloji uzmanı olarak çalışan Hongkui Zeng, bu merkezin "süreci önemli ölçüde hızlandıracağını" açıklıyor. "Endüstriyel bir ölçekte standartlaştırılmış veri üretimi, sinir bilimlerini değiştirecek" diye öngörüyor.
Çin`in sinir bilimi dahisi Lou`ya göre; Açılacak bu merkez ayrıca insan beyninin taramalarını geliştirmek ve Alzheimer hastalığı ya da insan beynine yönelik yapay zeka projeleri bağlamında nöronal bağlantıların haritalanmasında ön planda olacaktır.
Bu enstitü, beş yıllık bir bütçesi için, 450 milyon yaun`a (57milyon avro) sahip ve 120 bilim insani ile çalışacak. Dünyanın her yerinden bilim insanları, büyük bir hevesle projede yer almak istiyor. Talep çok büyük. Bu merkez sayesinde, hızlı bir şekilde ve yüksek verimle beynin haritalanması, beyindeki nöronların birbirine nasıl bağlandığını daha iyi açıklanabilir.
Zamana ve disiplinle titiz bir çalışmaya ihtiyaçları var çünkü beyin haritalaması aylar alacak. Beyin çok karmaşık bir yapıya sahiptir.. Her şeyden önce, sadece birkaç santimetre büyüklüğünde bir farenin beyni elmas bıçağıyla 15.000 ultradin kesitine kesilmeli. Kesitler daha sonra yapısal özelliklerini izleyerek kimyasal veya floresan markör maddeleri ile lekelendirilmeli. Bireysel bölümler ise daha sonra mikroskop ile kaydedilmeli ve buradan 3D görüntüler üretilmelidir.
Lou`ya göre insan beyni için fare ile yapılan çalışmadan 1500 kat daha fazla çalışmak ve veri toplamak gerekiyor. Fare beyni için 8 terabayt gerektiği düşünülürse, insan beynini komple haritalandırmak için neden 20 yıl süre istediği gayet anlaşılır olacaktır.
Özgün Çeviri : İnanç Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...