24 Kasım 2018 Cumartesi

Avrupa`dan Sıcaklara Doğal Çözüm, Sünger Binalar,

Sıcaklığın her yıl daha da çekilmez boyutlara gelmesi, özellikle yaşlılar ve çocukları olumsuz etkilemesi üzerine harekete geçen, Avrupa Belediyeleri, gölgesinde serinlik verecek ve nemi absorbe edecek ağaçların oluşturduğu şehir planlamaları ile değişikliğe gidiyor. Simülasyon destekli planlamada kullanılacak ağaçların uygunlugu test edilerek, binaların çatı ve duvar çevresini yeşillendiriyor.

Yeşil çatılar ve cepheler binalarda doğal klimalar gibi çalışıyor. Gölge sağlıyor ve şehrin nemini tutuyor. Yeşillendirilmiş ve çimlendirilmiş sünger çatılar ise yağmur suyunun düz çatılara oranla çok daha yavaş akmasını sağlıyor. Böylece sarmaşık ve çimlerin çatıda tuttuğu yağmur suyu binalara serinlik veriyor.
Bu şekilde binların serinletilmesinin normal klimalara göre en büyük avantajlarından biri de normal klimalar bina sıcaklığını şehire yönlendirirken, bu sistemde ise böyle bir sıcaklık yönlendirmesi söz konusu değildir. Aynı zamanda bu işlem için ekstra enerji ihtiyacına da gerek yoktur.
2019 yılı itibariyle mimarlar, bina planlarında bu sistemi göz önünde bulundurmakla yükümlü olacaklardır.
Thuringian Sürdürülebilirlik ve İklim Korumasi Enstitüsü, gelecek yıllarda artan sıcaklık ve kuraklığa dayanıklı, gölgeleriyle klima görevi sağlayacak ağaç türlerini seçti. Geleceğin ağaçları, Kahverengi bakla biçimli meyveleriyle tarla akça ağaçları ve robinya ya da akasya ağacıdır.
Ayrıca şehirlerde kamu binaları ve kütüphaneler, sıcaktan bunalan vatandaşlara, soğuk odaları ile dinlenme hizmeti verecek şekilde dizayn edilecek. Hava durumuyla ilgili serinletilmiş yerler ve bu yeni ekilecek ağaçların yoğunlukta olduğu güzergahlar ile eczane ya da arkadaş ziyaretine en kestirme, gölgenin en çok olduğu yerden gitme konusunda da iklim optimizasyonlu rotaları gösteren bir uygulamanın telefonlara uygulanması düşünülüyor.
Geleceğin evlerini şimdiden planlayan Avrupa, en az enerji ihtiyaci ve en doğal çözümler ile yine farkını bu projeyle göstermiş oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...