28 Temmuz 2018 Cumartesi

Gelecekte, Dünyayı değiştirecek 10 teknoloji

Bölüm 3

7) Nükleer Füzyon

Yüksek verimli enerji üretimi
Nükleer füzyon araştırmasının amacı, güneşe benzer bir şekilde enerji üretmektir. Füzyon sürecinde, iki atom çekirdeği birleşir. Güneşte yaklaşık iki hidrojen çekirdeği bir helyum çekirdeği oluşturur. Kural olarak, büyük miktarda enerji açığa çıkar. 20.ci yüzyılın ortalarından beri araştırmacılar bu şekilde enerji kazanmaya çalışıyorlar.
Ancak teknik zorluklar devasadır, çünkü çok yüksek ısıya ve çok yüksek basınca ihtiyacınız vardır. Süreç, hızlı bir şekilde elden çıkabileceğinden, büyük riskler de taşır. Ek olarak, yeterince korunmuş olması gereken tehlikeli nötron radyasyonunu salgılar. Birçok bilim insanı, 2030'larda ilk gerçekçi testlerini gerçekleştirmesi beklenen Fransa'daki deneysel nükleer füzyon reaktörünün yapacaklarını merakla bekliyor. Bilim insanları, sisteme manyetik alan aracılığıyla bir plazma dahil etmek istiyorlar. Bu, hidrojen çekirdeğini kaynatmak için gerekli basınç ve ısıyı sağlayacak. Her ne kadar teknoloji yavaş gelişse de, birçok uzman, ilk kez “füzyon akımı” nın prizden çıkmasının sadece bir zaman meselesi olduğuna inanıyor. Fosil yakıtlar yakında bayağı azalacak. Nükleer füzyon yenilenebilir enerji üretimini tamamlayabilir.

8) Yapay Zeka 

Homo sapiensler için Rakipler
Yapay zeka denilınce, insandan bağımsız olarak kendi kendine öğrenebilen ve böylece daha fazla "akıllı" hale gelebilen bilgisayar programlarını anlıyoruz. Bu bağlamda yapay zeka, belirli görevleri insandan çok daha iyi gerçekleştirebileceği anlamına gelir. Strateji oyunları oynamak veya fotoğraflarda yüzleri tanımak gibi. Kendini öğrenme davranışı ile yapay zeka, bu yeteneğini, insandan çok daha iyi bir şekilde ustalaşana kadar geliştirmeye devam eder. 

Zaten bugün, yapay zeka görüntü tanıma veya veri analizi de dahil olmak üzere belirli alanlarda kullanılmaktadır. Bununla birlikte, yapay zeka araştırması, belirli problem çözme sürecinden, temel olarak her şeyi öğrenebilen kapsamlı bir yapay zekaya doğru hareket ediyor. Bunu yapmak için bilim adamları sistemleri kullanıyor Beynimizin sinir ağına benzer şekilde çalışırlar. Günlük yaşamın birçok alanında, yapay zekalar, insanlar için seçimler yapacak.
Ya yaratıcı alanlarında veya daha fazla alanda bizden daha üstün olacaklarsa? Böyle bir senaryonun nasıl biteceği, hayal etmek bile korkunç. Bu nedenle, kişi yapay zekanın sunduğu olanaklardan yararlanmak istesek de, potansiyel tehlikelerine her zaman dikkat etmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...