29 Ekim 2017 Pazar

Yapay Zeka`nın, Tanrı'sının Öğretmenliğine İhtiyacı Yok,

Son zamanlarda, insanlığın tarihini en az telefon icadı kadar değiştirecek yapay zeka ile ilgili bir şey oldu. Hiç kimse fark etmedi.


İnsanlık tarihiyle alâkalı olaylar genellikle hep daha sonra fark edilebilmiştir.Antonio Meucci 19. yüzyılın ortaları telefon icat etmesinin sebebi, hastalık nedeniyle odasında olan eşini yalnız bırakmak istemeyişiydi. Dünya başlangıçta bu konuda hiçbir heyecan duymadı. Bu keşfin ne olduğunu bile anlamadı. Elektron keşfi de aynı şekilde. Kim bilebilirdi ki bu elektron keşfinin elektriği, telefonu ve arkasından da bilgisayarlarımızı getireceğini.
Muhtemelen Meucci tarafından bile telefonun ekonomiyi, toplumu ve insanın bir arada yaşayışını tamamen değiştireceği açıkça görülemiyordu. O zaman başka şeyler daha önemli görünüyordu.



Şimdi ise telefonun keşfinden, elektronun bulunuşundan hiçbir şey anlamamış nesil gibi bizde şaşkın bir durumda, onlar gibi başka şeyleri önemli görüyoruz. Örneğin, Ekim 2017 yılında`yız ve şuan önemli bulduklarımızdan bazıları şunlar; Amerika Birleşik Devletleri'nde Donald Trump tweetleri,  Almanya'da koalisyon mücadelesi, Recep Tayyip Erdoğan, hapsettiği yabancı gazetecileri serbest bırakacak mi? O zamanda, insanlık tarihiyle alâkalı bir olay, halk tarafından göz ardı edilebiliyordu, şimdi de ediliyor.
.
Yardımcı Program büyük bir hızla büyüyor.  Google Yapay Zeka iştirakcisi Deepmind, bir kez daha mükemmel Go'u oynatabilen bir sistem hakkında bir araştırma raporu yayımladı. Go oyunu 2500 yıldır insanlar tarafından oynanıyor. Oyun çok fazla kombinasyonlara ve sezgilere dayanan bir oyun. Bu oyunu 60.cı seviyeye kadar oynayabilen yapay zeka, hatalarından ders çıkarıp, kendini gerçekten bir insan gibi geliştirmesiyle ve bunu hiçbir insandan yardım almadan yapmasıyla herkesi şoke etti. Dünyanın en iyi “Go” oyuncularını hiç zorlanmadan yenen yapay zeka ekim 2017`de tamamen kendi başına bulduğu çözümler ve yaptığı analizler ile seviyesini 100`e çıkardı.İnsanların sezgi dediği şeyi isteyen bir oyunda, bu sezgiyi bir makinenin yapabilmesi, bilimde bir devrimdir.


AlphaGo  denilen yapay zeka, sadece bir bilgisayar değil, güçlü bir donanım ve elle kullanılan üç yazılım sisteminden oluşuyor. Bunlardan ikisi sinir ağları olarak adlandırılıyor.
Bu sinir ağları onlarca yıldır var, ancak son birkaç yıldır yararlılıkları muazzam bir hızla büyüdü. Bilgisayarlar halen işbaşında, ancak dünyayı ve sorunları anlama biçimi sinir ağlarında klasik yazılımdan çok daha farklı. İnsan beyni gibi iyi oldukları şeyleri çok çabuk öğreniyorlar.


Dünyada saygı duyulan Go dehası Lee Sedol`u, Avrupa Go Şampiyonasında küçük duruma düşürecek kadar güçlü bir yapay zeka ile karşı karşıyaydik. (Şimdi ise çok daha gelişmişiyle.) Deepmind şirketi çok fazla dikkat çekmememiş olsa da 2017 başında bir go-yarışması daha organize etti. AlphaGo`nun "Master" lakaplı yeni bir sürümü, dünyanın en iyi oyunculardan biriyle yarıştı ve skor, altmış`a karşı sıfır idi. Kazanan Yapay Zeka.


Ve Şimdi de,


19 Ekim'de "Nature", AlphaGo ailesinin en küçük çocuğu olan Zero, hakkında bir rapor yayınladı. Yeni bir Yapay Zeka, tek bir sinir ağı sistemine sahip. Bu küçük çocuk,  AlphaGo Zero`ya, sadece oyunun kurallarını öğretilmişti. AlfaGo Zero, üç gün içinde kendisine karşı 4.9 milyon oynadı. Başlangıçta rastgele oynasa da daha sonra hatalarından öğrendi


Bu ilk üç günden sonra, AlphaGo Zero, Lee Sedol'u Mart 2016'da yenen ağabeyi Yapay Zeka ile yarıştı. Otomatik kod çözümlemeli AlphaGo Zero, insan girişine dayanan eski sistemli Yapay Zeka ağabeyini, 100'e karşı 0' la  yendi.  İnsan yapımı stratejiler hakkında tek bir bilgi almadan, üç gün içeresinde daha az karmaşık sistemli Yapay Zekanın eşsiz bir ustalık sergileyerek, insanların 2500 yılda kat ettiği seviyeye ulaşması, çok çabuk öğrenmesi, hatalarından ders çıkarması karşısında, bilim insanları bu Yapay Zeka hakkında, "Bir Tanrı Gibi" dediler.


Şimdi ne olacak?


Bu, sistemler yalnızca sinir ağlarına dayanarak yaratılan, bu Yapay Zekalar, pek çok problem için kullanılabilir: Görüntüden tanıma ile kanser tespiti, yeni malzemeler veya ilaçların geliştirilmesi yolunda insanlara yardımcı olabilirler. Yakın gelecekte, insanlığın yüzyıllardır başarısız olduğu sorunları çözeceklerine ve bunun çok daha kısa sürede olacağına eminiz. Sorun,  yardımımız olmaksızın, yeterli doğrulukla sadece tarif edilebilirse, bu Yapay Zekalar çözecektir.


Bu Go-Tanri`lar insan eliyle yapılmış, insan zekasından daha üstün Yapay Zekalar geleceğimizi şekillendirme de bir çoğumuzdan çok daha fazla aktif rol oynayacaktır. İşte bizlerin arkasından gelen kuşak da bu şekilde bilim ve teknolojide çok hızlı ve dev adımlar atacaktır.


Özgün Çeviri : İnanç Kaya
Kaynak : http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/kuenstliche-intelligenz-gott-braucht-keine-lehrmeister-kolumne-a-1175130.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...