29 Ekim 2017 Pazar

Kilosu 1000 Euro Olan, Dünyanın En İyi Kahvesi, Zibet Kedisinin Dışkısıymış,

Zengin Olmadığınıza Sevineceğiniz Bir Haber,

Kilosu 1000 Euro Olan, Dünyanın En İyi Kahvesi, Zibet Kedisinin Dışkısıymış,   


Bir kimyager dünyanın en pahalı kahveler sırrı ortaya çıkardı. Kopi Luwak adi verilen bu kahve için zenginler sıra bekliyor. Avrupa`da çok tutulan bir kahvedir. Endonezya ormanlarından doksanlı yılların başında ortaya çıkan ve sürekli o zamandan beri artan talebi, bayilerdeki listelerde aylarca bekleyenleri gören kimyager bu kahveyi araştırmaya başladı.


Guelph Üniversitesi`nde (Kanada) gıda kimyageri olan Massimo Marcone, “Uluslararası Gıda Araştırmaları” dergisinde yakında yayınlayacağı sonuçlar hakkında gazetecilere demeç verdi. Kopi Luwak kahvesini, aslında kedinin midesinde fermantasyon olmadan önce acı olan bu kahveyi eşsiz yapanın, fermantasyon olduğunu açıkladı. Enzimler tarafından iç fermantasyon, kahve çekirdeklerindeki aromanın enfesliğinden sorumlu.

Kimyager Marcone, ıslak süreç adını verdiği bu kahve çekirdeklerinin, kedinin midesinden dışkı olarak çıktığı sürecin, fabrika ya da laboratuvar ortamında gerçekleştirilemeyecek kadar karışık ve hassas dengeler ile olduğunu ifade etti.

Marcone, ıslak süreçte kahve çekirdeğine olanları şu şekilde açıklıyor; "Midede kahve çekirdekleri, asidifiye edilir ve son olarak bağırsakta doğal mikroflora tarafından fermente edilir. Özellikle laktik asit bakterileri bu fermantasyonda çok önemli rol oynar. Kavurma sırasında ise kahveye ek tatlar eklene bilinir. İşte bu eşsiz  tadın sırrı budur.

Kopi Luwak kahvesi Endonezya adası ve bu kahvenin en çok kediler tarafından dışkılandığı ada olan Sulawesi Adasında ki iç savaştan dolayı, yılda sadece 200 kilogram dünya piyasasına sürülüyor. Altın Yumurtlayan Tavuk gibi Kahve dışkılayan bu kedilerin kıymetini bilmeyen Endonezya halkına, Etiyopya, Afrika`da bazı ülkeler “kolay gelsin, iyi savaşlar” diyerek, kedileri kendi ülkelerinde besleme ve kahve piyasasını ülkelerine çekmek için hem kahve ağacını, hemde kedileri ülkelerine getirmeye başladılar bile.

Özgün Çeviri : İnanç Kaya
Kaynak ; http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/1000-euro-pro-kilo-edelkaffee-aus-dem-katzendarm-a-310727.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...