29 Ekim 2017 Pazar

Bilinen En Eski Tsunami Kurbanının Kafatası

Buluşun yapıldığı yer, Papua Yeni Gine sahilleri. Bu 6000 yıllık kafatası, tsunami kurbanına ait. “Ölümcül gelgit dalgaları, binlerce yıldır Pasifik çevresinde insanlar rahatsız ediyor.” tezi kabul görse de bu konuda bilim insanlarının elinde teknoloji ile doğrulanmış bir delili yoktu. Bu kafatası ise bu tezi kanıtlıyor.

New South Wales, Avustralya Üniversitesi (UNSW) James Goff başkanlığındaki bir araştırma ekibi kuzey Papua Yeni Gine Avustralyalı jeolog tarafından 1929 yılında keşfedilen bu kafatası hakkında yeni bilgileri “Plos One” da yayınladı.


Bu kafatasının 140.000 yıl önce tükenen bir Homo erectus'un kafatası olduğu düşünülüyordu. 90 yıldır bu düşünceye sahip olan bilim insanları teknolojik gelişmelere paralel olarak tekrar bu kafatasını incelemeye aldı. Yapılan bir radyo karbon tarihleme ile yaşının sanılanın aksine sadece 6.000 yıl olduğu belirlendi.. Bu yüzden kafatasının sahibinin bizden biri, yani Homo sapiens olduğu belirtildi..

Önceki çalışmaların aksine, Avustralya, ABD, Fransa, Yeni Zelanda ve Papua Yeni Gine'den uluslararası bir araştırma ekibi ayrıca mikroskop altında incelemek için toprak örnekleri aldı. Bugün denizden yaklaşık on iki kilometre uzaklıkta olan bu toprakların aslında 6000 yıl önce sahil olduğunu, suyun şimdiki seviyesinden çok daha yüksek olduğunu dile getirdiler. Böylece, atamız muhtemelen bir tsunamiden dolayı denizin yakınında öldüğünü düşündüklerini söylediler.

Araştırma, Pasifik bölgesindeki insanlarının şimdiki gibi, uzun zaman önce de doğal afetlerden etkilendiğini gösteriyor. Avustralya'daki araştırmaya göre, yıkıcı tsunamiler defalarca ölümlere, ticaret yollarının çökmesine veya hatta savaşlara yol açtı.

Tsunami araştırmaları, son on yılların şiddetli doğal felaketlerinden bu yana dünya kamuoyunun odak noktası olmuştur. Tsunaminin yakın tarihteki darbeleri, özellikle Endonezya  ve komşu ülkelerde 230.000'den fazla kişinin ölümü  (2004 yılı) ve yaklaşık 16.000 kişinin öldüğü,  Fukuşima faciasını tetikleyen altı yıl önceki kuzeydoğu Japonya tsunamisi.

Özgün Çeviri : İnanç Kaya
Kaynak : http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/papua-neuguinea-dieser-schaedel-gehoerte-einem-tsunami-opfer-a-1174877.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...