12 Ekim 2017 Perşembe

Ay, Bir Zamanlar Çok Yoğun Bir Atmosfere Sahipti,


2013 yılında Ay`a atmosferi ve toz keşifi için bir araç gönderildiğinde, şimdi atmosferi olmayan Ay`ın bir zamanlar çok yoğun atmosfere sahip olduğu anlaşıldı. 

Biz Ay`ı kuru ve ıssız bir yer olarak biliyorduk. Günümüzde ise gölgeli kraterlerinde ve topraklarında bol miktarda su olduğu bilinmektedir. NASA araştırmacılarının Ay`a gönderilen uzay aracının elde ettiği verilerin analizinde görüldü ki, yaklaşık 3-4 milyar yıl önce şiddetli volkanik patlamalar sonucu Ay, yoğun bir atmosfere sahipti. 

Günümüzde bile, bu volkanik aktivitelerin sonuçları, Ay`ın yüzeyindeki geniş karanlık noktalar olarak görülebiliyor. ABD uzay ajansı NASA, Uzay Araştırma Derneği (Usra) ve Marshall Spcae Uçuş Merkezi tarafından yönetilen bir ekip ile Ay ve Gezegen Enstitüsü`nün yaptığı ortak açıklamada, Potasyum, sodyum gibi atmosferlere ait elementlerinde bulunduğu Ay`da atmosfer, 70 milyon yıl boyunca bulunuyordu. 

Yoğun volkanlar sebebiyle lavlardan çıkan gazların 3,5 milyar yıl önce bu geçici atmosfer oluşturduğunu hesapladılar. Zamanla, Ay`in yüzey sıcaklığı ve atmosferine tutunamayan moleküllerin uzaya kaçışı nedeniyle Ay`in atmosferini kaybettiğini dile getirdiler. 


Özgün Çeviri : İnanc Kaya
Kaynak : http://www.krone.at/592780

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...