24 Eylül 2017 Pazar

Uyumak İçin Beyine İhtiyaç Yok

Bir Mit Daha Yıkıldı, Uyumak İçin Beyine İhtiyaç Olmadığı Anlaşıldı.

Uyku hakkında bildiğimiz tek şey, her canlının ihtiyacı olduğu. Kesin nedenini ve uykunun evrimdeki yerini hala bilmiyoruz. Beyin gelişimi, psikolojimiz, konsantrasyon, güç toplama için gerekli olduğunu düşündüğümüzden hep, uykuyu beyin ile özdeşleştirdik.

Ta ki Current Biyoloji dergisinde Kaliforniya Enstitüsü Teknoloji Bölümünden Lea Goentoro liderliğinde ki ekibin aklına denizanalarında uykuyu inceleme fikri gelene kadar. Biliyorsunuz deniz anaları, beyinsiz canlılardır. Sadece sinir sistemleri ile ışığı ve gölgelenmeyi algılayarak, avlanır ya da av olmaktan korunurlar. Midye,, istiridye, kalamar türü deniz canlılarında da beyni yoktur.

Beyni olmayan bu denizanalarının da uykuya ihtiyaç duydukları ve geceleri performanslarını en asgariye indirerek uyudukları tespit edildi. Bu durum bize, uykunun evrimde, biyolojik olarak düşünülenden çok daha eskiye dayandığını ve uykunun sadece beyin ile özdeşleştirilmesinin yanlış olduğunu, gösteriyor.

Daha önce yapılan omurgalı hayvanların tümünde ve ayrıca meyve sinekleri, böceklerde, iplik kurtları, eklem bacaklılarda ki uyku ihtiyacı tespitleri yapılmıştı. Fakat beyinsiz bir canlı türüne daha önce böyle bir araştırma kimsenin aklına gelmemişti. Dolayısıyla bu araştırma, beyinsiz hayvanlarda yapılan ilk uyku örneği araştırma, özelliğindedir.

Araştırmacılar, şemsiye denizanası türü olan Cossiopea`yı incelediler. Sığ tropikal sularda yaşayan bu hayvanların normalde saniyede bir kez kasılarak hareket ettiklerini ve gece bu oranın neredeyse üçte bire düştüğünü tespit ettiler. Bizdeki gibi gece uykusuz kalmanın gündüz aktivitelerinde performans düşüklüğüne yol açıp açmadığını incelemek içinde, gece boyunca uykusuz bırakmak için rahatsız ettikleri denizanalarının gündüzleri konsantrasyon eksikliklerinin %17 azaldığını gördüler.

Bu durum bilinenin aksine, uykunun yaygın sinir ağı olan bir organizmanın ve sadece beynin tekelinde olmadığını ve evrim sürecinde, merkezi sinir sisteminin geliştirilmesinden öncede uyku durumunun zaten mevcut olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu araştırma gösteriyor ki, evrimsel gelişim boyunca uyku, hayvanlarda korunan en temel ihtiyaçtır.

Özgün Çeviri : İnanç Kaya
Kaynak: http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/schlaf-ohne-gehirn-quallen-fallen-in-naechtlichen-ruhemodus-a-1169309.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=%5Bsocial%5D&utm_campaign=%5Bwissen%5D#ref=rss

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...