13 Eylül 2017 Çarşamba

Dövme Yaptırmadan Bu Riski Mutlaka Biliniz,

Dövme yaptırdığınızda, boyada bulunan nano partiküllerin, lenf düğümlerinize göç ettiğini biliyor musunuz?


Dövme yaptırdığınızda, çok güzel durmuş olsa da, buz dağının görünmeyen yüzünde olan şöyle : Dövmelerden gelen boyalardan, vücudunuzun geriye kalan kısmına nano partiküller vermiş oluyorsunuz.. Bunun vücuda yaşattığı tehlike hala belirsizliğini koruyor.: X-ışınlarından olan, flüoresan yardımıyla, Federal Risk Assessment Enstitüsünden Andreas Luch ve ekibi, insan vücudunda dövme pigmentleri bileşenlerini takip etti.


Bununla ilgili de bilimsel bir rapor hazırladılar. Rapora göre: Diğer dokularda, özellikle lenf bezlerinde cilde sonradan dövme ile enjekte edilen renklerin önemli bir kısmı bulunuyor. Sorun ise bulunan parçacıkların boyutu: Mikrometre boyunda pigment granülleri planlandığı gibi deride kalırken, nano parçacıklar çözülüyor ve tüm vücuda kan ve lenfe göç ediyor. Küçük boyutlarından dolayı, bu nano partiküller kimyasal olarak bazen daha büyük parçacıklara göre farklı davranıyorlar, bu nedenle tehlikenin ne olduğu tam olarak bilinmiyor.


Bazı azo boyaları ve p-fenilendiamin yasaklanmıştır. Bununla birlikte, güvenli boyaların olumlu bir listesi yok - eksik veriler nedeniyle dövme ajanlarının güvenilir bir risk değerlendirmesi de mümkün değil.


Luch ve grubu vücudun derisinden boyaların dağılımını ölçmek için ölen cilt ve lenf nodlarının örneklerini kullandı. Zaten 2005 yılında yapılan hayvan deneylerinde lenf düğümlerinde, dövmelerin biriktiğini biliyorlardı.. Ekip şimdi ise, ciltteki pigmentlerin aslında lenf nodlarındaki kirliliklerin kaynağı olduğunu ispatladı.


Çeviri : İnanç Kaya

Kaynak :http://www.spektrum.de/news/nanoteilchen-wandern-in-lymphknoten/1501765

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...