27 Eylül 2017 Çarşamba

Dünyanın En Büyük Faresi Keşfedildi,

Tiksinti ile yüzünüzü buruşturmadan haberi okumanız dileğiyle, bu keşifin aslında neden çok geç yapıldığını ve nerede keşfedildiğini açıklayalım.

Papua Yeni Gine, Güney Denizi Adalar grubunda son 80 yıldır, ilk defa bir kemirgen hayvan keşfi yapıldı. Sebebi ise endüstriyel ağaç üretilmeyen, tamamen kendi ekolojik sistemi ile doğal olan bir ada olması. Bu tür yerler artık dünyada çok ender olarak bulunuyor. Kemirgenimizin bu dev grubuna Uramys Vika adi verilmiş.


Bu dev fare tam yarım metre uzunluğunda ve yarım kilo ağırlığında. Hindistan cevizi yemekten hoşlanıyor. Araştırmacı Tyrone Lavery ve ekibi, Vangunu ve Solomon adalarında yaptıkları araştırmalarda ve yerlilerden aldıkları bilgiler eşliğinde, kemirilmiş bırakılmış hindistan cevizlerinin hangi canlının yemiş ve bırakmış olduğunu araştırmak için 2010 yılından beri, uzunca bir uğraş verdikleri halde bu kemirgeni bulamamışlardı.

Yıkılan bir ağacın yanında buldukları dev fare ölüsünü görünce incelemeye aldılar, nereden geldikleri, ataları vs, ile ilgili çalışmalar "Journal of Mammalogy" dergisinde yayınlandı. Küçük bir adada hızla ormansızlaşmaya bağlı olarak nadir bulunan türlerin tükenmesi tehdidinin bu adalarda da sorun olduğunun ve tropikal ormanlarda yeni türlerin keşfinin çok zor olduğunun, ayrıca altını çizdiler.

Lavely ve ekibi bu özel keşif kemiriciyi diğer türleriyle karşılaştırdı ve genetik miraslarını inceledi. Analizler gerçekten de bunların yeni bir  tür olduğunu, atalarının denize düşmüş ağaç parçaları ile sürüklenerek bu adaya yerleşmiş kemirgenler olduğunu buldular. Bu adada bulunan türler, doğal koşullar ve iklim şartlarına uyum ile kolay kolay başka yerlerde bulunamayacak, şartlara göre evrimleşmiş canlı türleridir diyerek incelemesini rapor halinde de yayımladı.

Resimde ise farenin çizilmiş, sembolik halini görüyorsunuz.


Özgün Çeviri : İnanç Kaya
Kaynak : http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/uromys-vika-forscher-entdecken-riesenratte-in-der-suedsee-a-1170086.html





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...