13 Temmuz 2017 Perşembe

İstenilen Geni Kesip, Yerine Yenisini Koyacak “Gen Makası” Bulundu.

Yeni Dünya Düzeni Şimdi Başlayacak,

İstenilen Geni Kesip, Yerine Yenisini Koyacak “Gen Makası” Bulundu.

Konuya yabancı olanlar için en kısa biçimiyle Gen, kalıtımdır. Anne-babadan çocuğa geçen her şeyin kodlanmış halidir.  Kalıtımın temel fiziksel ve işlevsel birimidir. Her gen, protein veya RNA molekülü gibi özel bir işlev taşıyan kromozomların belli bir noktasındaki nükleotid dizilerinden (gen) oluşuyor.

Bu dizilim bazen mükemmel olmuyor. Kalıtsal hastalıklar, ebeveynlerden çocuklara geçen gen bozukluğundan kaynaklanan hastalıkların hiç de azımsanmayacak kadar çok olduğunu biliyoruz. İşte bu hastalıklı genlere müdahale eden genetik araştırmacılar, arızalı geni keserken hem büyük sorun yaşıyor hemde maliyetinin çok yüksek olmasından dolayı rahat çalışamıyorlardı.

Cutter CRISPR/ Cas 9 denilen bir genetik malzeme ile hem çok kolay hemde mükemmel bir doğrulukta istenmeyen gen kesimi yapıp, yerine sağlam geni koyabiliyorlar. Bu yeni teknik dünya çapında büyük yankı uyandırdı. Artık kârlı genetik değişimler, bu buluş sayesinde her türlü bebek siparişinin verilebileceği günler yakındır. Hatta bir insanın bu metotla tamamen yeni genler kullanarak baştan yaratabilirsiniz diyen araştırmacılar, bu buluşun heyecan verici ve sonsuz çalışma alana sahip olduğunu vurgulamayı da ihmal etmediler.

Uzun bir süre, genlerin değiştirilmesi ya da genomda genlerin düzenlemesi oldukça zahmetli ve pahalı olmuştu. Birde tam olarak doğru gen parçasını kesip ve gerekirse değiştirebilecek yöntemler her zaman istenilen performansı vermiyor, bazen sonuç hüsran oluyordu.

Yine de genetik araştırmacılar, özellikle gen tedavisi üzerinde çalışmalar yaparak özellikle kanser hastalıkları ve diğer yan etkileri ile birçok başarılı çalışmaya imza attılar.

Birkaç yıl önce, araştırmacılar heyecan verici bir keşif yaptı. Her zaman ki gibi doğadaki canlılardan, bakterileri incelemek ve onların gen onarımında ve gen işgali sırasında kullandıkları yönteme dikkat etmek ile müthiş bir taktiği keşfetmiş oldular. Bakteriler, kendilerinde gen onarımı için makas gibi bir alet kullanıyorlar. Bu aletin adi CRISPR. Gen`de tam istenilen harfi mükemmel yakalayıp çıkarabiliyor.

Hiçbir kayma, yanlış kesme riski olmadan hemde. DNA`dan artık çok ucuz bir maliyet ile gen değiştirme, yerine yeni, sağlıklı geni koyma artık çok kolay. Sadece bu değil, enzim Cas9 ile birlikte insan DNA`si baştan sona düzenlene bilinir.

Bu yöntem ile nasıl ki bilgisayarda istediğimiz bilgiyi, kopyala yapıştır yapıyor isek, genetik araştırmacılarda bu kadar basit bir şekilde genler ile oynayabilecek.

Şimdiye kadar bu yöntem ile Alzheimer, tüberküloz, anemi, kas hastalıklarına kadar bir çok hastalığı,  insan genomunda kesip yerine sağlam genleri koymayı başardılar.


Çeviri : İnanç Kaya




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...