3 Mayıs 2017 Çarşamba

Ne Kadar Büyük Beyin, O Kadar Çok Yaşama Şansı

En azından bu tezin, insanoğlunun teknolojik gelişmelerinin getirdiği kuşlar için ölümcül tehlikeleri için söylemek mümkün.  "Royal Society Open Science" dergisinde Paris-Saclay Üniversitesi (Fransa) ve Johannes Erritzøe Danimarka Christiansfeld Kuş Araştırmacılarının da  raporları birbirinden bağımsız olarak aynı sonucu verdiği yayınlandı.


Araştırma 1960-2015 arası geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Çünkü Danimarka yasalarına göre ölü bulunan her hayvanin kayıdı tutulması ve ölüm sebebi yazılması zorunlu. Bu arşivden yararlanan arastırmacı Erritzoe, toplamda 3500 ölü kuş üzerinde araştırma yapmış, binde bir hassasiyeti olan tartı ile kuşların beyinlerini ölçmüştür. Küçük beyinli kuşların trafik kazalarında ölüm oranları oldukça yüksek. Beyin büyüdükçe trafik kazasından ölen kuşların sayısı sıfıra düşüyor. Bu araştırma kapsamına giren toplamda 251 kuş türü kaydı mevcut.


Her yıl 342 milyon kuşun trafikte can verdiğini belirten araştırmacılar, toplamda 300 milyar kuş bulunan dünyada, bu oranın kuş sayısına göre binde bir olarak ifade edilebileceğini vurguluyorlar. Araştırmaya imza atan Moller ve Erritzoe`nin 2013 yılında yayınlanmış başka bir araştırması da kuşların yollara karşı adaptasyonunu göstermede referans alınan çalışmalardır. Bazı kuş türleri, aracın hızı ile alınan riskin hesabını yapabiliyorlar. Aynı yıl yapılan başka bir araştırmada Amerikan kargaları (Corvus brachyrhynchos) iki farklı yön ilkesini anladıkları ve ona göre hareket ettiklerini gösteriyor.



Aynı şekilde avcılar tarafından avlanmak istenilen kuşlarda büyük beyinli olanlar daha çabuk riski anlayıp, oradan uzaklaşıyor. Bunlar kuşların zeki olduğunu ya da bildiğimiz anlamda bir zekadan bahsedileceğini göstermez, ancak beyin büyüklüğü ile kaza veya av olma arasında kuşlarda bir ilişki olduğunu vurgular açıklamasını yapan bilim insanları, araştırmalarına devam edeceklerini vurguladılar.


Özgün Çeviri : İnanç Kaya

Kaynak : http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/groesseres-gehirn-schuetzt-voegel-vor-autounfaellen-a-1140924.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...