3 Mayıs 2017 Çarşamba

İnsanoğlu İlk Defa Albino Orangutan Keşfetti.


Orangutanın burnunda kan izi var. Belli ki bir kavgaya karışmış. İnsan ve her hayvan türünde albinoya rastlamak bize aslında tür çeşitlenmesi hakkında da bilgi verdiği için önemli bulunuyor.



Beyaz tenli, mavi gözlü insanların, aynı zamanda kutup ayılarının beyazlığı yine bu Albino denilen gen bozukluğu hastalığından kaynaklandığını ve yaşadıkları şartlarda bir avantaj olduğu içinde türlerini devam ettirebildiklerini vurgulayan bilim insanları, bu tezlerini doğrularcasına, yeni albino hayvanları incelemeye devam ediyor.



Bildiğiniz gibi Albino, Binlerce insanı ya da hayvanı etkileyen genetik bir bozukluk olarak, renklenmeyi sağlayan melanin pigmenti yokluğu ya da azlığından kaynaklanıyor. Albinolar da ,deri çok ince ve beyazımsı , kıllar beyazdır.


Gözlerin göz bebekleri pembe, ağ tabakadan yansıyan ışık kırmızıdır. Gözler ışığa duyarlıdır ve genellikle astigmattır. Gözlerde ışık hassasiyeti nedeniyle gözlerin titrer. Derilerinde renk pigmentleri bulunmadığı ya da az bulunduğu için güneşten gelen zararlı ışınlar vücuda girer ve fazla güneş altında bulunmaları ölümlerine bile yol açabilir.
Fakat güneşin az bulunduğu yakıcı etkisinin hissedilmediği soğuk bölgelerde ise güneşin ısısını daha çok vücuda çeker. Bu da soğuk bölgelerde bir avantajdır. Dolayısıyla Norveçli insanların beyaz tenli olmaları, Arapların ya da Afrikalıların koyu tenli olması bir tesadüf değildir.

Bu sevimli Orangutanımız, dünyanın en büyük üçüncü adası olan Borneo`da yaşıyor. Borneo adası ise Güneydoğu Asya`da Endenozya, Malezya, Brunei ülkeleri arasında bölüşülmüş, kendi bitki örtüsü ve yağmur ormanları ile ünlü muhteşem bir adaıir. İnsan eli ile müdahale olmadığı için tür çeşitliliği ve sadece o bölgeye ait bitkileri, hayvanları ile doğa harikası bir yerdir.  Rafflesia isimli dünyanın en büyük çiçeği, dünyanın en küçük filleri, milyonlarca yarasanın yaşadığı Geyik mağarası, uzun burunlu maymunları, orangutan çeşitleri ile tamamen dünya içinde başka bir dünya izlenimini veren bir adadır.

Peki bu Albino Orangutanımız insanların eline geçtiği için sirklerde mi kullanılacak yoksa hayvanat bahçesine mi kapatılacak diye endişe duyanların içini ferahlatayım. Borneo Orangutan Survival (BOSF) adli bir kuruluş, hayvan hakları aktivistleri ile gayet aktif bir şekilde Endenozya`da çalışıyor. Köylülerin elinden aldıkları Albino Orangutan`i tekrar yakalanmasını önlemek için kendilerinin kontrolünde olan doğal yaşam alanlarına tekrar bırakacaklar. Bu şekilde kaç tane Albino Orangutan olduğunu bilmediklerini ve türlerin oluşumuna, yaşam şekillerine karışmadan, onları insanoğlunun yıkımına karşı korumaya çalıştıklarını özellikle aktivistlerden Nico Hermanu basın toplantısında dile getirdi.

Özgün Çeviri : İnanç Kaya








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...