3 Mayıs 2017 Çarşamba

Ne Kadar Büyük Beyin, O Kadar Çok Yaşama Şansı

En azından bu tezin, insanoğlunun teknolojik gelişmelerinin getirdiği kuşlar için ölümcül tehlikeleri için söylemek mümkün.  "Royal Society Open Science" dergisinde Paris-Saclay Üniversitesi (Fransa) ve Johannes Erritzøe Danimarka Christiansfeld Kuş Araştırmacılarının da  raporları birbirinden bağımsız olarak aynı sonucu verdiği yayınlandı.


Araştırma 1960-2015 arası geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Çünkü Danimarka yasalarına göre ölü bulunan her hayvanin kayıdı tutulması ve ölüm sebebi yazılması zorunlu. Bu arşivden yararlanan arastırmacı Erritzoe, toplamda 3500 ölü kuş üzerinde araştırma yapmış, binde bir hassasiyeti olan tartı ile kuşların beyinlerini ölçmüştür. Küçük beyinli kuşların trafik kazalarında ölüm oranları oldukça yüksek. Beyin büyüdükçe trafik kazasından ölen kuşların sayısı sıfıra düşüyor. Bu araştırma kapsamına giren toplamda 251 kuş türü kaydı mevcut.


Her yıl 342 milyon kuşun trafikte can verdiğini belirten araştırmacılar, toplamda 300 milyar kuş bulunan dünyada, bu oranın kuş sayısına göre binde bir olarak ifade edilebileceğini vurguluyorlar. Araştırmaya imza atan Moller ve Erritzoe`nin 2013 yılında yayınlanmış başka bir araştırması da kuşların yollara karşı adaptasyonunu göstermede referans alınan çalışmalardır. Bazı kuş türleri, aracın hızı ile alınan riskin hesabını yapabiliyorlar. Aynı yıl yapılan başka bir araştırmada Amerikan kargaları (Corvus brachyrhynchos) iki farklı yön ilkesini anladıkları ve ona göre hareket ettiklerini gösteriyor.



Aynı şekilde avcılar tarafından avlanmak istenilen kuşlarda büyük beyinli olanlar daha çabuk riski anlayıp, oradan uzaklaşıyor. Bunlar kuşların zeki olduğunu ya da bildiğimiz anlamda bir zekadan bahsedileceğini göstermez, ancak beyin büyüklüğü ile kaza veya av olma arasında kuşlarda bir ilişki olduğunu vurgular açıklamasını yapan bilim insanları, araştırmalarına devam edeceklerini vurguladılar.


Özgün Çeviri : İnanç Kaya

Kaynak : http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/groesseres-gehirn-schuetzt-voegel-vor-autounfaellen-a-1140924.html

İnsanoğlu İlk Defa Albino Orangutan Keşfetti.


Orangutanın burnunda kan izi var. Belli ki bir kavgaya karışmış. İnsan ve her hayvan türünde albinoya rastlamak bize aslında tür çeşitlenmesi hakkında da bilgi verdiği için önemli bulunuyor.



Beyaz tenli, mavi gözlü insanların, aynı zamanda kutup ayılarının beyazlığı yine bu Albino denilen gen bozukluğu hastalığından kaynaklandığını ve yaşadıkları şartlarda bir avantaj olduğu içinde türlerini devam ettirebildiklerini vurgulayan bilim insanları, bu tezlerini doğrularcasına, yeni albino hayvanları incelemeye devam ediyor.



Bildiğiniz gibi Albino, Binlerce insanı ya da hayvanı etkileyen genetik bir bozukluk olarak, renklenmeyi sağlayan melanin pigmenti yokluğu ya da azlığından kaynaklanıyor. Albinolar da ,deri çok ince ve beyazımsı , kıllar beyazdır.


Gözlerin göz bebekleri pembe, ağ tabakadan yansıyan ışık kırmızıdır. Gözler ışığa duyarlıdır ve genellikle astigmattır. Gözlerde ışık hassasiyeti nedeniyle gözlerin titrer. Derilerinde renk pigmentleri bulunmadığı ya da az bulunduğu için güneşten gelen zararlı ışınlar vücuda girer ve fazla güneş altında bulunmaları ölümlerine bile yol açabilir.
Fakat güneşin az bulunduğu yakıcı etkisinin hissedilmediği soğuk bölgelerde ise güneşin ısısını daha çok vücuda çeker. Bu da soğuk bölgelerde bir avantajdır. Dolayısıyla Norveçli insanların beyaz tenli olmaları, Arapların ya da Afrikalıların koyu tenli olması bir tesadüf değildir.

Bu sevimli Orangutanımız, dünyanın en büyük üçüncü adası olan Borneo`da yaşıyor. Borneo adası ise Güneydoğu Asya`da Endenozya, Malezya, Brunei ülkeleri arasında bölüşülmüş, kendi bitki örtüsü ve yağmur ormanları ile ünlü muhteşem bir adaıir. İnsan eli ile müdahale olmadığı için tür çeşitliliği ve sadece o bölgeye ait bitkileri, hayvanları ile doğa harikası bir yerdir.  Rafflesia isimli dünyanın en büyük çiçeği, dünyanın en küçük filleri, milyonlarca yarasanın yaşadığı Geyik mağarası, uzun burunlu maymunları, orangutan çeşitleri ile tamamen dünya içinde başka bir dünya izlenimini veren bir adadır.

Peki bu Albino Orangutanımız insanların eline geçtiği için sirklerde mi kullanılacak yoksa hayvanat bahçesine mi kapatılacak diye endişe duyanların içini ferahlatayım. Borneo Orangutan Survival (BOSF) adli bir kuruluş, hayvan hakları aktivistleri ile gayet aktif bir şekilde Endenozya`da çalışıyor. Köylülerin elinden aldıkları Albino Orangutan`i tekrar yakalanmasını önlemek için kendilerinin kontrolünde olan doğal yaşam alanlarına tekrar bırakacaklar. Bu şekilde kaç tane Albino Orangutan olduğunu bilmediklerini ve türlerin oluşumuna, yaşam şekillerine karışmadan, onları insanoğlunun yıkımına karşı korumaya çalıştıklarını özellikle aktivistlerden Nico Hermanu basın toplantısında dile getirdi.

Özgün Çeviri : İnanç Kaya








Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...