31 Mart 2017 Cuma

Ölümden kimler daha çok korkuyor, dindarlar mı ateistler mi?

Bu sorunun cevabını Coventry Üniversite'sinden Jonathan Jong ve meslektaşları merak ediyor. 1961-2014 yılları arasında çeşitli yaşlarda ki, dünya genelinde toplamda 26 bin kişiyi kapsayan bir araştırma yapıyor.

Çıkan sonuçlar sürpriz taşımıyor. Şöyle ki :
...
Ölümden sonra yaşamın olduğuna inanan dinlere mensup ve dinlerine çok bağlı olanların ölüm korkusu çok daha az. Bir dine mensup olup, çok da dinsel aktiviteler ile meşgul olmayanlar da ise ölüm korkusu çok fazla.

Ateistlerden ise bilinçli olanlar, yaşam döngüsünü ve doğanın işleyişini iyi analiz edenler, ödülsüz de olsa ölümden sonra hayatın olmadığına inansalar bile, bunu kabullenmiş ve korkmuyorlar.
Yine aynı şekilde , sadece dinlere karşı tepki ile ateist olup, çok fazla bilgiye ve bilince sahip olmayanlar da ölümden korkuyor.

Bu araştırma sonucunda dinine fazlaca bağlı olmayan dindarların, ateizmi fazlaca bilmeyen ateistlerin ölüm korkusu arasında ki fark :

 Yarı dindarlar %18 farkla önde gözüküyor.
Kısacası, ister bir dine inanın, ister ateist olun, yaşam felsefenizde bilgi boşluğu varsa, o boşluğu her zaman korkularınız dolduruyor.

Çeviri : İnanç Kaya

 Kaynak: http://dlvr.it/NlZpp5
Devamını Gör

28 Mart 2017 Salı

Böceklerin imparatorlugu

İnsanoğlunun kurduğu bütün imparatorluklar, medeniyetler, çağlar sadece, son 50 bin yıl içerisinde olmasına rağmen, hepsi yıkıldı.
Böceklerin ise, 300 milyon yıldır, bilinen 1,5 milyar çeşidi ile hâlâ dünyada kurdukları imparatorluğu devam ediyor .
Pardon insanoğlu, sizin üstün olduğunuz söylemlerinizden, böceklerin haberi var mı?

Gerçek Jurassic Park bulundu,


Avusturalya'nın batısında araştırma yapan Quensland ve James Cook üniversitelerinden bilim insanları , binlerce dinozor ayak izi fosili buldu.

Fosiller 140 milyon yaşında ve an az 21 dinazor türüne ait. İçlerinden bitki ile beslenen bir tür var ki inanılmaz büyük. Bir ayak izi, bir insan boyunda. ...

140 milyon yıl önce, bu dinazorun beslenmesine uygun ağaçların, bitkilerin boyları da oldukça büyük olması, o zaman ki atmosferde bulunan oksijenin çok daha fazla olması ile açıklanabilir. Eğer dinazorlar yaşamaya devam etseydi, biz küçüklerin yeryüzünde yaşamak için pek şansı olmayacaktı.

En Karanlık Sprey

Fotoşop değil, bu bir sprey

Dünyanın en siyah malzemesini üreten şirketin adı Surrey Nano Sistemleri. Karbon nano malzemesinden yapılan ve ışığı %99,8 oranında absorbe eden bu  spreyin adı “Vantablack”. Absorbe ettiği bu miktar, fotoğrafta gördüğünüz gibi bir büstü bile karanlığa gömmeye yetiyor.

Çeviri : İnanç Kaya
Kaynak :



20 Mart 2017 Pazartesi

İklim, burun şeklini nasıl etkiler?

İnsan burnunun şeklinin ve boyutunun rastgele oluşmadığı, evrimleşerek şekil aldığı ile ilgili bir araştırma sonucu yayınlandı. Araştırmacılara göre, burnun dar veya geniş olması yaşadıkları ortamlarda atalarımıza çok büyük avantajlar sağlamıştır.


PLoS Genetik dergisinde yayınlanan araştırma da bilim insanları, büyük küçük, geniş, dar, kısa, kanca şeklinde veya kambur  burunlu bir kişinin burnu, onun atalarının yaşadığı alanlarının iklimine bağlı olduğunu söylüyor.


Pennsylvania State Üniversitesi'nden Mark Shriver  "Biz modern insanın evriminde, cilt rengindeki farklılıkları, saç rengi ve yüz şeklini izah edilebiliyoruz. Fakat burunun evrimde ki rolünü yeni yeni araştırıyoruz." dedi.


Isının ve nemin burun evrimi için ne kadar önemli olduğunu öğrenebilmek ve araştırmak için, bilim adamları Batı Afrika, Güney Asya, Doğu Asya ve Kuzey Avrupa'dan ataları olan 450'den fazla gönüllüden burun ölçümleri aldı.


Araştırmalarda 3D görüntüler kullanan araştırmacılar, burun delikleri ne kadar geniş, ne kadar uzun olduğunu ölçtüklerinde burun şeklinin, sadece tesadüfi olmadığına kanaat getirdiler.


Bu araştırmaya göre, burun şekline ve sıcaklık ve nem arasında göz ile görülür bir ilişki var. Burun delikleri, soğuk kuru iklimde oldukça dar ve çok sıcak-nemli bir iklimde geniş olacak şekilde atalarının evrim tarafından dizayn edildiği ve burun şeklinin yaşamsal bir öneme sahip olduğu görüldü.


Burun şekli neden önemlidir?


Burun soluduğumuz havayı ciğerlerimize göndermeden önce ısıtmalı. Bu enfeksiyonların önlenmesinde hayati öneme sahiptir. Dar burun delikleri özellikle havayı nemlendirip, ısıtarak vücuda gönderir. Bu özellik, soğuk iklime sahip bölgelerde atalarımızın yaşamını kolaylaştırmıştır. Eğer soğuk iklimde geniş buruna sahip olsa idi atalarımız, direkt bakteriler ve soğuk hava vücuda girecek, vücut direncini düşürecekti. Onun için araştırmaya katılan gönüllülerden dar burun deliklerine sahip olanların, soğuk iklim bölgesinden gelen ataların sahip oldukları, yine soğuk havaya göre şekil alan yüz, sac, cilt rengine göre olağan bir paralellik içinde olduğu gözlemlendi.


Yine de insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonraki burun şeklinin karmaşık bir evrimsel gelişmeye maruz kaldığını itiraf etmeliyiz diyen araştırmacılar, eş seçiminde ve beğenilen burun şekli ile evliliklerde belirgin bölgesel burun şeklinin bütün bölgeler ile karıştığı, genlerin bu konuda arı kalmadığını söylüyorlar.


İşte sıkıntıda burada başlıyor. İklimin burun evriminde belirli bir rol oynaması kesin olduğuna göre şimdi çıkan en önemli sonuç ; Bazı topluluklarda orak hücre hastalığı, laktoz intoleransı, deri kanseri, solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların sık görülmesinin iklime uygun olmayan burun şekilleri ile bağlantısı.  Çünkü eş seçiminde burun şeklinin cazibesi düşünüldüğünde ve ırkların birbiriyle evlenmesiyle farklı iklimlerde yaşayan ataların burunlarına sahip insanların yine farklı bir iklimde yaşaması hastalıklara davetiye çıkarıyor olabilir. İnsanda sık görülen hastalık araştırmalarında burun şeklinin iklim ile bağlantısını geniş çapta araştırmak, hastalıkların tanımı ve tedavisi konusunda çok önemli bir araştırma konusu olacaktır.


Özgün Çeviri : İnanç Kaya

Kaynak : http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/evolution-wie-das-klima-die-form-unserer-nase-beeinflusst-a-1138949.html

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...