22 Aralık 2016 Perşembe

Eriyik Demirden Oluşan Nehir, Alaska`dan Avrupa`ya Akışını Hızlandırdı,

Bahsettiğimiz nehir dünya yüzeyinin yaklaşık 3000 km altında. Bu nehirin hızı 2000 yılından bu yana yaklaşık üç kat arttı ve yılda 40 kilometre ile dünyanın iç bölümlerindeki en büyük akış hızına ulaştı. Ingiltere`de bulunan Leeds Üniversitesi`nden Philip Livermore ve ekibinin yaptığı araştırmalarda bu sonucun dünyanın, şimdiye kadar tespit edilmiş rekor, iç dinamik hızı olduğu açıklandı.

Dünyanın eriyi...k çekirdeğinde, yaklaşık 5.700°C'deki, çoğunlukla sıvı demirden oluşan ve ayın hacminin üçte ikisine yakın büyüklüğe sahip olan devasa okyanus, görünmez bir kuvvetin oluşumunun sorumlusu: Dünyanın manyetik alanı. Jeodinamoyu göz önünde bulunduran kurama göre; sıvı demirin hareketi sonucu bir elektrik akımı oluşur ve bu akım manyetik alanların oluşumuna sebebiyet verir.

Yüklü metal parçacıklar manyetik alanlardan geçerek devamlı ve döngüsel bir elektrik akımı yaratır. Çekirdekteki sıvı metalin daimi hareketine bağlı olarak bir miktar manyetik alan oluşur ve bu alan çekirdekte yeni akımlar oluşturur. Bu akımlar ise daha fazla manyetik alana sebep olarak bir döngü yaratır.

Dünyanın manyetik alanını etkileyecek olan bu hızın en yüksek doğruluk ile ölcümünü yapabilmek için ESA Swarm Uyduları ve Leeds Üniversitesi ortak çalışmaları neticesinde üç uydu tarafından iç dinamikler kusursuz bir şekilde incelenmiş ve bu hızlanmanın 400 kilometreden fazla olduğunu gözlemlemişlerdir.
Sebebi kesin olarak bilinmezse de, tahminlere göreb Dünyanın içindeki manyetik alanı da hızla değiştiren bu olayın sebebinin. Alaska ve Sibirya`da ki basınç farkları etkileşimi ve Dünya'nın dönüşünün ve muhtemelen atmosferin jet akımlarının da eriyik demir üzerinde etkili olduğu tahmin edilmektedir.

Bu durumun yeryüzüne yansıyan etkilerinde doğal felaketler ya da depremlere etkisi yeni bir araşıirma konusu. Bilindiği gibi Deprem ; Yer kabuğundaki fay adı verilen kırıklıklar üzerinde meydana gelir. Faylar kırılgan yapıda olan kayaların yüksek basınç ve gerilime maruz kalıp kırılmasıyla oluşan yapılardır. Bu gerilmeler yeryüzünün değişik kısımlarında olabilir. Depremler ise kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle oluşan yer hareketidir. Bu gerilmelerin boşalmasıyla çok büyük bir enerji ortaya çıkar. Oluşan enerjinin çevresindeki kayalıklarda yaptığı titreşim sonucu ise depremler meydana gelmektedir.
 .
Özgün Çeviri ve Düzenleme : Inanç Kaya
Kaynaklar : http://www.spektrum.de/…/der-erdkern-hat-einen-jets…/1433466
http://www.bilim.org/dunyanin-manyetik-alani/
http://bilgihanem.com/deprem-nedir/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...