23 Aralık 2016 Cuma

Dünyanın En Küçük Kardan Adamı


Küresel iklim değişikliği sonucunda alışık olduğumuz kar yağışlı yeniyil kutlamalarını artık çok sık göremeyeceğiz. Öğrencilerin kar yağışı ile okul tatili beklemelerinin hayal kırıklığına, lapa lapa kar yağışlı yılbaşını bekleyenlerin hayal kırıklığı da eklenince Nano Teknolojisi yüzümüzü güldürecek bir jest ile karşımıza çıktı.

Ontario Batı Üniversitesi (Kanada) Nano Teknolojisi uzmanlarindan Todd Simpson dünyanın en küçük kardan adamını inşa etti. Küçüklüğün boyutunu anlayabilmek için normal bir saç teli kalınlığı ile karşılaştıralım istedik.

Nano teknoloji ölçü olarak nanometre adı verilen(kısa şekli nm) bir ölçme birimini kullanılır. Her bir ölçüde 1 milyar nm vardır. Her bir nm sadece üç ile 5 atom genişliğindedir yani ortalama bir insan saç kalınlığından yaklaşık 50,000 kez daha küçüktür. Bir nanometre (nm), metrenin milyarda biridir.
İşte gördüğünüz bu sevimli Nano Kardan Adam ise sadece 3nm`dir. Yani 0,003 mm.


Nano Teknolojisi elbette sadece mikroskop altında sevimli resimler çizmek için kullanılmıyor. Çalkantılı gündemlerin bitmemesi nedeniyle bizler farkedemezsek de Dünya, Nano teknolojisi sayesinde son 10 yılda müthiş bir dönemece girdi.

Nanoteknoloji; atomların ve moleküllerin en küçük birimlerini ifade etmek ve maddeyi atomik boyutu ile kontrol etmek amacı ile kullanılmaktadır. Atom üstüne atom koyarak yeni maddeler oluşturmayı ve mevcut maddelerin moleküler yapısını değiştirerek yeni maddeler oluşturma çalışmalarını içermektedir.

Eğer doğadaki atomik dizilim taklit edilebilir ya da kopyalanabilirse atomlar hareket ettirilebilir ve böylece birçok farklı madde oluşumu sağlanabilir… Bu düşünce günümüzde nanoteknolojiye olan ilgiyi artırmakla beraber bu alandaki çalışmaları da hızlandırmıştır. Birçok dalda mevcut sınırlar kaldırılabilir ve kömür gibi bir maddenin molekülleri değiştirilerek elmas elde edilebilir.
Nano teknoloji hızlı bir şekilde 21. yüzyılın endüstriyel devrimi olarak biçimlenmektedir. Nano teknoloji yediğimiz gıda ürünlerinden giydiğimiz kıyafetlere kullandığımız ilaçlardan bilgisayarlarımızın gücüne sürdüğümüz otomobillerden yaşadığımız evlere kadar hayatımızın her noktasını etkileyecektir.

Uzun vadede nano-teknolojinin etkisi tarihte buhar gücünün elektriğin veya transistörlerin kullanımı kadar belirgin olacaktır. Nano teknolojinin etkilemeyeceği bir endüstri kolunu düşünebilmek neredeyse imkansızdır.

Günlük Yaşamımıza Giren Nano Teknolojik Ürünler Nano teknoloji kullanılarak üretilmiş çeşitli ürünler şimdiden yaşamımıza girdi. Bu ürünler içinde kir tutmayan duvar boyaları küvet ve lavabolar kirlenmeyen ıslanmayan ve ütü gerektirmeyen kumaşlar bakteri ve mikropları öldüren filtreler ve çeşitli yüzeyler el ve yüz kremleri tenis raketleri ve tenis topları mantarları ve bakterileri öldüren çoraplar yer alıyor.

Çeviri ve Düzenleme : İnanç Kaya

Kaynaklar : http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/nanotechnik-der-kleinste-schneemann-der-welt-a-1127212.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=%5Bsocial%5D&utm_campaign=%5Bwissen%5D#ref=rss
http://www.bilgiustam.com/nanoteknoloji-nedir-faydalari-ve-kullanim-alanlari-nelerdir/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...