18 Aralık 2016 Pazar

Enerji Şampiyonu Kabak Kurbağalar,

Teknoloji ilerledikçe aynı dünyayı paylaştığımız canlıları uzun süre ses kaydedici cihazlar ve gece görüşü olan kameralar ile daha iyi takip edip haklarında bilgi sahibi oldukça şaşırıyoruz. Bilimin ilerlemesine bağlı olarak da tanıdığımız canlı türlerinin özelliklerine hayran oluyoruz.



Bahsettiğimiz Kurbağa ; Leptodactylus mystacinus, Leptodactylidae familyasındaki bir kurbağa türüdür. Yerel adı, "kabak kurbağa" dır.

Arjantin, Bolivya, Brezilya, Paraguay ve Uruguay'da bulunur. Doğal habitatları, subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları, nemli savanna, subtropikal veya tropik kuru çalılar, subtropikal veya tropikal nemli çalılıklar, subtropikal veya tropikal yüksek irtifa çalılıkları, ılıman otlak, subtropikal veya tropik kuru ova otlakları, subtropikal veya tropik mevsimsel ıslak veya Tatlısu gölleri, aralıklı tatlısu gölleri, çayır, kırsal bahçeler, ağır bozulmuş eski ormanlar ve göletler. IUCN tarafından tehdit altında sayılmıyor. (
Subtropikal bölgeler dünyanın tropik kuşağının hemen kuzey ve güney sınırında kuzey ve güney 23.5 °'paralellerinde yer alan Yengeç dönencesi ve Oğlak dönencesi ile sınırlanmış coğrafik bölgelerdir.)



Kabak Kurbağaları 3 ila 6 cm arasında büyüklükleri ile bilinmektedir. Senckenberg (Frankfurt-Almanya) Araştırma Enstitüsü'nden Martin Jansen liderliğindeki ekip, kurbağa aramalarını birkaç saatte tamamlayarak, uzun süreli bir ses kayıt cihazı ve bir kızıl ötesi kamera ile sabah 22-6 arasındaki kurbağaların seslerini kaydetti.



Erkek Kabak Kurbağalarının gece boyunca 50.000 kere dişi kurbağaları etkilemek için ses çıkarmaları ve boyutlarının bu enerjiyi depolayacak kadar büyük olmayışını gören araştırmacılar şaşkınlık içinde kaldılar. Bir saatte 700 saniyeyi ses çıkarmaya ayıran kurbağaların, biz insanların ön sevişme için ayırdığımız enerji ve zaman ile karşılaştırınca performans olarak, kurbağaların çok altında kaldığımızı ve karşılaştırmanın bile komik olacağını dile getirdiler.



Kabak Kurbağalarının bu enerjiyi nereden aldıkları ve nasıl depoladıklarını bilim insanları henüz bilmiyor. Bu kurbağaların enerjiyi depolama yöntemini öğrenip, insanoğluna uyguladığı an hiç yorulmayan, süper enerjili insanları sadece bilim kurgu filmlerinde değil, yaşantımızda da görebileceğiz.



Özgün Çeviri : Inanç Kaya






https://en.wikipedia.org/wiki/Leptodactylus_mystacinus






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...