18 Aralık 2016 Pazar

Çin Halk Cumhuriyeti Uzaya Karakol Kuracak,

Çin Halk Cumhuriyeti 1.000.000.000'ı  aşan nüfusuyla Dünya'nın en büyük nüfusuna sahip ülkesidir. Ekonomisi ve kalifiye elemanları ile her geçen gün gelişen Çin'in gelecekte Dünya'nın yeni süpergücü olacağı tahmin edilmektedir.

Uzay koşulları ile tıpatıp benzerlik içerisinde ki bir kapsülün icinde, 4 bilim insanı, (Biri çiftçi, biri doktor ve ikisi araştırmacı) tam 6 ay boyunca yaşadılar. 3 erkek ve 1 kadından oluşan ekip, 2.000 'den fazla başvuru arasından seçildi. Bilim insanları, aynı zamanda sebze yetiştirmek için kullanılan 370 metrekarelik bir alanda domates, patates ve buğday olmak üzere 25 farklı bitki yetiştirmede de oldukça başarılı oldu.

Projenin teknik direktörü Li Yinghui, deneyin "tam bir başarı"ile gerçekleştiğini söyledi. Uzun süreli konaklamalar ve uzayda seyahat için yaşam destek sistemlerinin yanı sıra, aynı zamanda uzay ortamında yasayanların sürekli izolasyon etkisinde kalmalarının ruhsal ve psikolojik etkilerinin nasıl bir değişime uğradığının.test edildiğini ve bir veri tabanı oluşturulduğunu dile getirdi.

14 Aralık Çarsamba günü 180 gün süren deneyin sona erdiğini ve Güney Çin`de bulunan Shenzhen şehrinde ki laboratuvarda ki kapsülden bilim insanları normal yerçekimli ortama çıktılar. Bu kadar zahmet ve araştırmalarda Çin, uzay yarışında çok ciddi projeler üreterek geleceğin Dünya Liderliği konusunda ki azmini göstermiş oluyor.

2024 yılında uzayda kuracağı karakol ile dünyada bir ilki gerçekleştirmeye yönelik hazırlıklarda, bu misyon için gerekli olan bilgi ve tecrübeler kullanılacak. Dünyaya besin anlamında fazla bağımlı kalmadan uzay istasyonunda yaşam sürdürme hedefleniyor.


Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin`in uzay çalışmalarında ileri gidip gelecekte ki projelerini açıkladı. 2021 yılında Çin Mars'ta bir sonda çalışması, 2024 yılında ise Ay`ın karanlık yüzüne bir teleskop yerleştirmek ve Ay`a insanlı iniş hedeflenmektedir.


Özgün Makale : Inanç Kaya

Kaynak: http://www.spiegel.de/wissenschaft/weltall/raumfahrt-experiment-chinesen-leben-180-tage-wie-im-all-a-1126107.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=%5Bsocial%5D&utm_campaign=%5Bwissen%5D#ref=rss

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...