24 Haziran 2016 Cuma

Tehlikeli gökcisimlerinin araştırılması ve takibi,

Dünyamıza çarpma riski olan, yaklaşık 500 asteroit Avrupa Uzay Ajansı ESA`nin risk listesinde yer almaktadır. Göksel cisimler Dünya'ya tehlikeli olabilecek yakınlık derecesine göre sıralandı. Devamlı gözlem altında tutuluyor. Uzaydan böyle bir tehdit karşısında korunmak için, ESA ABD uzay ajansı NASA "asteroit etki misyonu" adı altında işbirliği yapmayı planlıyor.
Her ne kadar gökyüzü durağan gibi görünse de büyük bir hareketlilik mevcut. Dolayısı ile hergün, dünyamız ve yaşamımız tehdit altında. Tehlikeli olabilecek cisimler sıralamasında baz olarak alınan en önemli kriter ise, cismin çapının en az 150 metre olmasıdır. Dünya'ya göre en az yörünge kesişme uzaklığı da hesaplanarak tahribat hesaplaması yapılır.
Bu özelliklere sahip, cismin yere çarpması durumunda eşi görülmemiş bölgesel tahrîbat yapabilmeye ya da okyanusa düşmesi durumunda bir tsunami oluşturabilmeye yeterlidir. Dünya'ya böyle çarpma olayları ortalamada 10.000 yılda bir ya da daha ender olmaktadır.
Bu tespitler güvenlik ve hesaplama konusunda yüzde yüz güvenilir değildir. Çünkü, bir cismin gezegen veya aylara fazla yaklaşmasında çekimsel düzensizliklere mâruz kalır. Bu etkiler cismin yörüngesini değiştirerek kimi zaman önceden tehlike arzetmeyen bir cismi bir an da tehlike hâline getirir veya tersi olur. Bu, Güneş Sistemi'nin dinamik karakterinden kaynaklanmaktadır.
Bizi de ve gelecek kuşaklarımızı da yakından ilgilendiren böyle bir gözetlemede ve tedbir alımında gönül isterdi ki ülkemizde duyarli olup gerek finans gerekse insan kaynakları ile bilimin yaninda yer alsın.
Ceviri ve düzenleme : Inanc Kaya Kızılkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...