24 Haziran 2016 Cuma

NİÇİN AYNI CİNS HAYVAN YÜZLERİ BİRBİRİNE BENZER İKEN İNSAN YÜZLERİ BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLIDIR ?

Bu konu üzerinde araştırma yapabilmek için Berkeley üniversitesinde bilim insanları 40 milyon insanın genlerini ve 10 milyonlarca askerin vücut yapılarını , yüzlerini inceledi.Ayrıca yine bir soruya cevap arandı. Acaba vücut ile yüz gelişimi arasında bir bağ var mı ? Yıllar süren bu araştırmada çıkan sonuçlar ise şöyle özetlenebilinir :
* İnsanın yüz özelliklerinden tek bir gen sorumlu değil. Bu özellikler bir çok gene bağlı bir şekilde kazanılıyor. * Vücut ve yüz organları arasında hiçbir bağlantı olmadığı gibi yüzde ki organlar da birbirinden genetik olarak bağımsızdır. İnsanın kolu uzun ise bacağı da uzun oluyor. Vücutta ki hareketlilik ve oranlar birbirine bağlı bir şekilde evrimleşmiştir. Yüz için aynı şeyi söyleyemiyoruz. * Araştırmacılar aynı zamanda bu çeşitliliğin insanın evrim sürecinde ne zaman ortaya çıktığını anlamak için modern insan ile bir Neanderthal ve insan ırkının eski bir akrabası olan Denisova insansılarının DNA’larını da karşılaştırdı. Buna göre, yeni ve eski DNA’larda, biri çene ile burnun en üst kısmı arasındaki bölüm, diğeri de burun şekliyle bağlantılı iki genin benzer düzeyde çeşitliliğe sahip olması, yüz çeşitliliğinin modern insandan çok daha önce evrimleştiğini ortaya koyuyor. *İnsanlar, hayvanlara göre daha karmaşık toplumsal ilişkiler kuruyorlar. Hayvanlar için sadece ebeveynlerini ve yaşadıkları küçük grubu tanımak önemli olmasına karşı bu insanlarda çok daha geniş bir toplumla iletişim için olması gereken bir özellik olarak ortaya çıkıyor. Zebralar birbirini çizgilerinin farklılığından tanıyor, bazı hayvanlar ise tanıma işini koku duyularını kullanarak gerçekleştiriyor. İnsanlar ise yüz özelliklerini diğer vücut özelliklerinden çok daha kolay ayırt edebilecek şekilde evrimleşmiştir. Hatta insan beyninin bir bölümü sadece yüzleri tanımak için adeta uzmanlaşmış gibidir. * Birbirimize benzemiyoruz çünkü insanlar , kolay tanımak ve tanınmak üzerine evrimleşmiştir sonucuna varabiliriz.
Çeviri ve Derleme :İnanç Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...