24 Haziran 2016 Cuma

Lyra kuyruklu yildizi

Lyra ( Lyrids )kuyruklu yıldızının tozları çarsamba günü (22 Nisan 2015) yeryüzüne yağacak ,
Eski inançlara göre, kuyruklu yıldızın kayması ya da tozlarının ışık akımı şeklinde gökyüzünde görünmesi her ne kadar uğur getirdiğine inanılsa da birkaç yüzyıl öncesinden bilim insanları, Lyra kuyruklu yıldızının tozlarının yeryüzüne 22 nisanda düşeceğini hesaplamışlardı. Size kalan ise bu görsel şovu izlemek. Gece 3 ila 5 arasında daha yoğun bir şekilde düşeceği öngörülüyor.
Gökyüzünde çıplak gözle gözlemlenebilen en ilginç olaylardan biri akan yıldız veya kayan yıldızlardır. Kayan yıldız, Dünyaya düşen gök taşlarının (meteor) atmosfere hızla girdiğinde hava sürtünmesi ile ısınıp yanması sonucu gökyüzünde çizgi boyunca hızla giden parlak bir tanecik şeklinde görülmesidir. Genellikle oluşan yüksek ısı nedeniyle gök taşı yeryüzüne inmeden yanıp yok olur. Nadiren ve eğer göktaşı yeterli büyüklükte ise yeryüzüne erişebilir ve düştüğü noktada hasara ve hatta krater oluşmasına neden olabilirler. Böyle bir hasar oluşumu bu seferlik beklenmiyor.
Kuyruklu yıldızlar parçalandığında kopan parçalar yörüngeleri boyunca dağılır. Kuyruklu yıldızların yörüngeleri kendilerinden kopmuş ve yaklaşık aynı hızla hareket eden irili ufaklı göktaşları ile doludur. Dünya Güneş etrafındaki yörüngesi boyunca ilerlerken bir kuyruklu yıldızın yörüngesinden geçerken bu göktaşları atmosfere düşer. En parlak bir şekilde görmek için, şehir ışıklarının en az bulunduğu karanlık bölgeleri seçmenizde ayrıca tavsiye edilir. Avrupa ülkeleri bu olayı bizden daha net bir şekilde görecekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...