24 Haziran 2016 Cuma

GÜNEŞİN 12 MİLYAR KATI YOĞUNLUĞUNDA KARADELİK KEŞFEDİLDİ

Uzayda her yeni keşif, yeni bir soru işaretini getiriyor. Tıpkı bu karadelikte olduğu gibi. Bir karadelik nasıl bu kadar yoğun olabilir ? Bizim bilgilerimizin ve öngörülerimizi altüst eden bir buluştur bu.
Almanya'daki Max Plank Enstitüsü'nde çalışan bilim adamı Bram Venemans ne kendisinin ne de meslektaşlarının bir kara deliğin nasıl bu kadar büyüyebildiğini henüz açıklayamamıyor.
Tahmin edilenler ise, Bilinen fizik kanunlarına göre teorik olarak bu kara deliğin, etrafındaki gazlardan bu kadar hızlı bir şekilde "beslenerek" büyümesi mümkün değil. Pekin Üniversitesi'nde görevli bilim adamı Xue-Bing Wu "İlk galaksiler bile henüz yeni oluşuyorken ve gençken bir kara deliğin böyle bir boyuta gelmesi için çok radikal şeyler olmuş olması gerekir" diyorlar.
Konuyla ilgili bir başka teori de iki kara deliğin çarpışarak şu anki boyutuna gelmiş olması. Ayrica Karadeliğin evrenin ilk başlangıcında oluştuğu tahmin ediliyor. Bizden uzaklığı ise 12,8 milyar ışık yılı. Bilinen hiçbir fizik yasası ile bu durumu henüz açıklayamıyor bilim insanları.
Küçük bir hatırlatma : Karadelik, çok büyük bir kütlenin, çok küçük bir alana sıkışması ile oluşan uzay bölgesidir.
Yakıtı tükenen çok büyük kütleli yıldızlar, şiddetli bir şekilde patladıktan sonra üst kabuğu uzaya dagılırken, çekirdeği kendi icine çöker ve yıldızın çapı birkaç kilometreye düşerek, müthiş yoğunlukta, uzayda bir bölge oluşturur. O bölge artık Karadelik`tir.
Bu tanımın bize birşeyler ifade edebilmesi için örneklendirme şart. Eğer Mars gezegeni, karadeliğe dönüşmüş olsaydı, sadece 1 cm³ lük hacmi olurdu. Dünyamız, eğer bir karadelik olsaydı, büyüklüğü, avucumuza sığacak kadar olurdu. Güneşimizin yarıçapı, yaklaşık 700.000 km dir ve Güneş, eğer bir karadeliğe dönüşmüş olsaydı, yarıçapı sadece 3 km olan bir karadelik olurdu. Yoğunluk o kadar fazladır ki, Güneşimizin karadelik olduğunu düşünsek, ondan alacağımız, bir tatlı kaşıgı kadar miktarın ağırlığı, Everest Dağının ağırlıgına eşit olurdu.
Düzenleyen: Inanc Kaya Kizilkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...