29 Mayıs 2016 Pazar

IŞIĞIN EFENDISI THOMAS YOUNG !

Thomas Young, 1773-1829 yılları arasında, Einstein`dan 100 yıl önce yaşamış bir İngiliz fizikçi. 2 yaşında okumayı öğrendi ve 16 yaşında iken toplam 9 dil biliyordu. O gerçek bir dahi idi. Böyle birinin doğanın oluşumu ile ilgilenmesi ve bilim insanı olarak yetişmesi, insanlığın en büyük şanslarından biri olduğunu söylememiz abartı olmayacaktır.
Aristoteles`ten Newton`a kadar, doğa felsefecileri binlerce yıl ışığın çok küçük parçacıklardan oluştuğu düşüncesini savunmuşlardı. Einstein`dan yüzyıl önce yaşamış olmasına karşı aslında ikisid e sözünü esirgememesi yüzünden toplum dışına itilmiş ve kaderlerinde yaşadıkları dönemdeki bilimsel kurumlarla devamlı bir savaşım halinde olmuşlardı.

Matematiği çok hızlı öğrenmesi ve amatör bir bilim adamı olmasına rağmen Young, aynı zamanda tıp doktoru olmak için gittiği okulun yanı sıra 26 yaşında iken ortaya , ışığın parçacıklardan değil, dalgalardan oluştuğu ve renklerinin de farklı titreşim frekanslarından kaynaklandığını ileri sürdü. Bu büyük bir devrim aynı zamanda da bilim dünyasının merkezi olan Londra Kraliyet Derneği`ne açılmış bir savaş anlamına geliyordu. Kendisi ile alay edilmesi, gururunun kırılmasına karşı Young yine de yılmadı. 

İzleyen yıllarda diller ile ilgili çalışmasına geri döndü ve pek çok şey başardı. Hata bir ara, Mısır`da çıkarılan tabletlerin üzerindeki hiyeroglif yazıların çözülmesine yardımcı olarak bir tür Indiana Jones bile oldu. 1801'de Çift yarık deneyinde ışığı yan yana bulunan iki ince yarıktan geçirerek, ışığın, girişim deseni denilen, aydınlık ve karanlık ışın çizgilerinden şekil oluşturduğunu gördü. Deneylerindeki girişim (interferans) sayesinde ışığın dalga boyunu ölçtü.
Bir sonraki yıllarda parçacık teorisinin aleyhindeki kanıtların artmasıyla birlikte, gittikçe daha fazla sayıda bilim adamı ışığın dalga teorisini benimsemeye başladı. Çoğu bilim insanı bu süreçte, Young`un bundaki payından söz etmeyi unuttu.
Young, hayata gözlerini yumarken kendisini küçük düşüren bilim çevrelerinin teorisini kabul edip ispatladıklarını görmenin huzuru içindeydi. Bu yazıyı hazırlarken bizde aradan 300 yıl geçmesine karşı, kendisini unutmadığımızı ve saygı ile andığımızı göstermek istedik. Tarih herkesi hakkettiği yere mutlaka koyacaktır.

Inanc Kaya Kizilkaya
Kaynak : dünyayı değiştiren beş denklem (michael Guillen)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...