30 Mayıs 2016 Pazartesi

GEZEGENLERDE YAŞAM ARARKEN NEDEN SIVI ARIYORUZ ?

Bu sorunun cevabını verebilmek için, kriter olarak aldığımız ve bildiğimiz tek üzerinde canlı yaşayan gezegen Dünyamız. Dünyamızın atmosferi var, o halde yaşam için atmosfer gerekli. Dünyamızın büyüklüğü ve çekim kuvveti yaşama uygun, o halde ölçüler 3 kat yukarı ,1/3 aşaği olabilir diyoruz. Bir enerji kaynağımız var , o halde bir gezegenin yaşam barındırabilmesi için mutlaka bir enerji kaynağı (güneşi) olması gerekir diye düşünüyoruz ve bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

Su, bizim gezegenimiz de yaşamın oluştuğu yer. Suda başlayan ilkel tek hücreli yaşam ve karaya geçiş. Peki neden yaşam suda başladı ? Su niçin yaşamın başlangıcı için çok önemlidir ?

Buna verilecek cevap çok seçenekli olacaktır. Dünyanın ilk oluşum zamanları olan 4,5 milyar yıl öncesinden başlayan serüven de meteor yağmurları ile dünyamıza gelen bir çok elementin aşure oluşturması için sıvı gereklidir. Çünkü havanın yoğunluğu, atomların ve elementlerin çarpışıp birleşmesini sağlayacak kadar yoğun değildir. Bizim gezegenimizde canlı yaşamı başlatan sıvının adı su. Fakat bilim insanları, deniz ve okyanuslarin derinliklerinde çok basınçlı ortamda ve yanardağ ağızlarında, asitli ortamlarda bile canlı yaşamını gördükten sonra, bu hayat kaynağının, su haricinde başka bir sıvı da olabileceğini düşünerek , yaşam olabilecek gezegen arayışlarında su yerine , sıvı aramanın daha uygun olacağına karar verdiler.

lk gezegen adayı 1995 yılında, 50 ışık yılı uzağımızdaki 51 Pegasi yıldızının çevresinde belirlendi. Araştırmacılar, gezegenin yaklaşık Jüpiter büyüklüğünde, ama yıldız çevresindeki yörüngesinin, bizim Merkür'ün Güneş'e olan uzaklığından sekiz kat daha yakın olduğunu belirlediler. Elbette bu yakınlıktaki bir gezegen, cehennem gibi sıcak olmalıdır. O günden bu yana keşefedilen yeni gezegenlerin sayısı da hızla arttı. Teleskopların ayna çaplarının giderek artması ve milyonlarca yıldızın aynı anda gözlenmesini sağlayan bilgisayar programları sayesinde son yıllarda gezegen keşiflerinde bir patlama yaşandı.

Şimdiye kadar Samanyolu Galaksisinde ve teleskoplar ile görebildiğimiz sınırlar içerisinde ilkel ya da kompleks bir yaşama rastlamadı bilim insanları. Evrenimizde bizim gezegenimiz dışında başka gezegende yaşam olmadığını söylememiz , evimizin penceresinden bahçemize bakıp, orayı bütün dünya sanmamız kadar öngörüsüzlük olur.

Dünya dışı yaşam arayışında büyük öncülük yapmış olan Carl Sagan`nın dediği gibi "Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya'da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu."

Yazan : Inanc Kaya Kizilkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...