30 Mayıs 2016 Pazartesi

IŞIĞIN EFENDİSİ THOMAS YOUNG

Thomas Young, 1773-1829 yılları arasında, Einstein’dan 100 yıl kadar önce yaşamış bir İngiliz fizikçidir. 2 yaşında okumayı öğrenmiştir ve daha 16 yaşında iken bildiği dil sayısı 9’a ulaşmıştır. O gerçek bir dahidir. Böyle birinin doğanın oluşumu ile ilgilenmesi ve bilim insanı olarak yetişmesi, insanlığın en büyük şanslarından biri olduğunu söylememiz abartı olmayacaktır.

Aristoteles’ten Newton’a kadar, doğa felsefecileri ışığın çok küçük parçacıklardan oluştuğu düşüncesini binlerce yıl boyunca savunmuştu. Einstein’dan yüzyıl önce yaşamış olmasına karşı aslında ikisi de sözünü esirgememesi yüzünden toplum dışına itilmiş ve kaderlerinde yaşadıkları dönemdeki bilimsel kurumlarla devamlı bir savaşım halinde olmuşlardı.

Matematiği çok hızlı öğrenmesi ve amatör bir bilim adamı olmasına rağmen Young, aynı zamanda doktor olmak üzere tıp eğitimi alıyordu. 26 yaşında iken, ışığın parçacıklardan değil dalgalardan oluştuğu ve renklerinin de farklı titreşim frekanslarından kaynaklandığı tezini ileri sürdü. Fizikte meydana gelen bu radikal fikir aynı zamanda da bilim dünyasının merkezi olan Londra Kraliyet Derneği’ne açılmış bir savaş anlamına geliyordu.

Kendisi ile alay edilmesi, gururunun kırılmasına karşı Young yine de yılmadı. 1801'de Çift yarık deneyinde ışığı yan yana bulunan iki ince yarıktan geçirerek, ışığın, girişim deseni denilen, aydınlık ve karanlık çizgilerinden şekil oluşturduğunu gördü. Deneylerindeki girişim (interferans) sayesinde ışığın dalga boyunu ölçtü.

Bir sonraki yıllarda parçacık teorisinin aleyhindeki kanıtların artmasıyla birlikte, gittikçe daha fazla sayıda bilim adamı ışığın dalga teorisini benimsemeye başladı. Ancak bu süreçte çoğu bilim insanı Young’un payından söz etmeyi unuttu.

Young, hayata gözlerini yumarken kendisini küçük düşüren bilim çevrelerinin teorisini kabul edip ispatladıklarını görmenin huzuru içindeydi. Aradan 300 yıl geçmesine karşı biz de kendisini unutmadığımızı ve saygı ile andığımızı göstermek istedik. Tarih mutlaka herkesi hak ettiği yere koyacaktır.

Düzenleyen: İnanç Kaya
Kaynak: Dünyayı Değiştiren Beş Denklem (Michael Guillen)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...