1 Temmuz 2021 Perşembe

Sadece 50 Işık Yılı Uzaklıkta Su Zengini Bir Gezegen Keşfedildi

 Sadece 50 Işık Yılı Uzaklıkta Su Zengini Bir Gezegen Keşfedildi



Büyük miktarda su içeren eşsiz ötegezegen, ESA'nın CHEOPS uzay teleskobu tarafından tespit edildi.


Gezegenler ışığın küçücük bir kısmını bloke eder. Bu ışık düşüşü, CHEOPS ekibini su dolu olan Nu2 Lupi d gezegeninin olağanüstü keşfine götürdü. 


Bugüne kadar keşfedilen uzun dönemli ötegezegenlerin çoğu, ayrıntılı gözlemlere izin vermeyecek kadar sönük yıldızların yakınında bulundu. Ancak araştırmacılara göre, Nu2 Lupi yeterince parlak ve bu nedenle daha fazla gözlem için çekici bir hedefti. 


CHEOPS tarafından yapılan ölçümler, d gezegeninin dünyanın yarıçapının yaklaşık 2,5 katı ve kütlesinin dünyanınkinin 8,8 katı olduğunu gösterdi . Yeni verilerle bilim ekibi, gezegenlerin ortalama yoğunluğunu doğru bir şekilde belirleyebildi. Gezegen b'nin çoğunlukla kaya olduğu tespit edilirken, c ve d gezegenlerinin az miktarda hidrojen ve helyumla çevrili olduğu, büyük miktarda da su içerdiğine inanılıyor.


Aslında, c ve d gezegenleri Dünya'dan çok daha fazla suya ev sahipliği yapıyor: Kütlelerinin yüzde 25'i su , Dünya'nınki ise yüzde 0,1'den az miktarda. 


Çeviri : İnanç Kaya 

Kaynak : https://futurezone.at/science/exoplanet-nu2-lupi-50-lichtjahre-von-erde-entfernt-cheops/401427900

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...