2 Temmuz 2021 Cuma

Maymunlar Üzerinde Yapılan Davranışsal Çalışmalar, Dilin Evrimine Yeni Bakış Açıları Sağlıyor.

 Maymunlar Üzerinde Yapılan Davranışsal Çalışmalar, Dilin Evrimine Yeni Bakış Açıları Sağlıyor.


Marmosetlerdeki yüksek sesle konuşmalar, erken çocukluk döneminde insan dil gelişimine paralellik gösterir.


İnsanlar, diğer şeylerin yanı sıra, konuşma yetenekleri ile de diğer hayvanlardan farklıdır. Dil, deneyim ve sosyal etkileşimler yoluyla öğrenilir, bu sayede insan sesleri özellikle yaşamın ilk yılında değişir. En yakın akrabalarımız olan primatlarda, önceden dil gelişiminin büyük ölçüde önceden belirlendiği ve doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde tamamlandığı varsayılırdı. Uluslararası bir bilim adamları grubunun şimdi gösterdiği gibi, durum hiçte öyle değil.


Araştırmacılar,  marmosetlerin bebeklerinin kendilerini ifade etme de sağlam dil ifadeleri geliştirmesinin aynı zamanda genişletilmiş bir esnek aşama içerdiğini buldu. Böyle bir öğrenme süreci olmadan, insan dili gelişimi de mümkün olmazdı. Bu nedenle marmosetlerin, erken çocukluk dönemindeki dil gelişimlerini incelemek, dil evrimini daha iyi anlamak için en uygun hayvan modelidir. .


Kritik Aşama


İnsan dili doğumdan sonraki ilk yılda önemli ölçüde değişir. Dil öncesi seslendirmeler sadece gülme veya çığlık atma gibi henüz dile benzemeyen söz öncesi çağrılardır. Sesler, ifadelerin giderek daha fazla dile benzer ve karmaşık hale geldiği Babbel aşamasına doğru gelişir. Olgunlaşma, öğrenme ve ebeveynlerle erken sosyal etkileşimler dahil olmak üzere, ses gelişimi için özellikle kritik olan çeşitli faktörler vardır. 


Buna karşılık, onlarca yıldır maymunlardaki seslendirmenin yalnızca fiziksel büyüme ve olgunlaşmanın bir sonucu olarak geliştiği ve öğrenme süreçlerinden veya sosyal etkileşim gibi dış faktörlerden bağımsız olduğu varsayılmıştı. 


Önceki çalışmalar, sağırlığın veya ebeveynlerin yokluğundan kaynaklanan sosyal izolasyonun, insan olmayan primatların ses gelişimine çok az veya hiç etkisi olmadığını ve çoğu maymun türünün ses gelişiminin doğumdan sonraki birkaç hafta içinde tamamlandığını ve bu ise hayvanların ses gelişiminin çok az olduğunu göstermişti.


Bu sonuçların nedenlerinden birinin, insan olmayan primatlarda ses gelişimi üzerine yapılan önceki çalışmaların, esas olarak doğumdan sonraki ilk birkaç haftaya odaklanmış olması ve sonraki aylarda yetişkinliğe kadar sonraki büyümeyle ilişkili olası değişiklikleri görmezden gelinmesi olduğuna inanılıyor. . Alman Primat Merkezi (DPZ) tarafından "Science Advances" dergisinde bu araştırma sonuçları yayınlandı. 


DPZ, Tübingen Üniversitesi ve New York'taki Rockefeller Üniversitesi'nden Gültekin ve Steffen Hage liderliğindeki bir ekip, sosyal bir primat türü olan marmosetlerin erken bebeklikten 15 aylıkken cinsel olgunluğa kadar olan sağlıklı gelişimini yakından inceledi. . Bu süre zarfında Rockefeller Üniversitesi'nde tutulan hayvanların seslendirme davranışları her ay mikrofonlarla kayıt altına alındı.


Toplamda, altı ortak marmosetten yaklaşık 150.000 ses kaydedildi ve analiz edildi. DPZ'de çalışma verilerini değerlendiren Kurt Hammerschmidt, "Sonuçlarımız, insan yaşamının ilk birkaç ayına benzer şekilde sıradan marmosetlerin seslendirme davranışının, doğumdan sonraki ilk haftalardan yetişkinliğe kadar çeşitli gelişim aşamalarında değiştiğini gösteriyor" diyor. .


Ekip, tüm türlere özgü seslendirme türlerinin doğumdan sonraki ilk ayda zaten mevcut olduğunu ve akustik yapıdaki gelişimsel değişikliklerinin büyük ölçüde fiziksel olgunlaşma ile açıklanabileceğini buldu. 


Dolayısıyla, bu sonuçlar, seslendirmelerin akustik yapısının doğuştan geldiğini ve işitsel veya sosyal geri bildirim yoluyla öğrenilmesinin gerektirmediğini öne süren önceki çalışmalarla uyumlu.


Gültekin, "Akustik yapıdaki değişiklikler esas olarak fiziksel büyüme veya olgunlaşma ile açıklanabilse de, bu seslendirmelerin gelişimi esnek kullanımı, insan dil gelişiminin temel özelliklerinden biri olan deneyimsel öğrenme mekanizmalarını öneriyor. İşte bizlerin bulduğu sonuçta tamda bu. " diyor.


Gültekin, "Çalışmamız, erken çocukluk döneminde insan dil gelişiminin evrimsel temelinin daha iyi anlaşılması için önemli bir yapı taşı sağlıyor. Sosyal etkileşimlerin dil gelişimini nasıl etkileyebileceğine dair gelecekteki çalışmaların temelini oluşturuyor" diye özetledi.


Çeviri :İnanç Kaya 

Kaynak :  https://www.derstandard.at/story/2000127868619/verhaltensstudie-an-affen-liefert-neue-erkenntnisse-zur-evolution-der-sprache

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...