14 Temmuz 2021 Çarşamba

Kulaklarımız Neden Sırtımızdan Çıkmıyor? Vücut Eksenlerimizin Evrimi

Kulaklarımız Neden Sırtımızdan Çıkmıyor?

Vücut Eksenlerimizin Evrimi: 


Viyanalı araştırmacılara göre: Cnidarians ve insanların son ortak ataları bile bizim şuan yaptığımız gibi ana vücut ekseni sistemini kontrol ettiler. (Cnidarians, büyük çoğunluğu denizlerde, birkaç türü tatlı sularda yaşayan, doku içeren bir türdür. Vücutları radyal simetrilidir. Radyal simetri ise vücuttan diklemesine (yere paralel olarak) geçen tüm düzlemlerin, vücudu eşit iki parçaya ayırmasıdır.) 


Hücrelerin yerlerinin nerede olduğunu ve kendilerine ne olacağını bilmeleri için bir koordinat sistemi gibi bir sisteme ihtiyaç duyarlar. Bu işlev, embriyonik gelişimin çok erken dönemlerinde oluşturulan vücut eksenleri tarafından üstlenilir. Anatomik yapıların doğru pozisyonlarda oluşumunu kontrol eden bu eksenler boyunca düzenleyici genler aktive edilir. Bu sayede vücut, örneğin kulakların sırtta büyümemesini sağlar.


Birçok organizmada, ana vücut ekseni, β-katenin sinyal iletim yolu tarafından düzenlenir. Viyanalı araştırmacılar şimdi bu düzenlemenin orijinal mantığını deşifre ettiler. "Nature Communications" dergisine göre, 650 milyon yıl önce cnidarians ve insanların son ortak atası da ana vücut eksenini kontrol edebiliyordu .


Tüm anatomik yapıların konumlandırılması çok eski bir sürece dayanır. 


Aynı moleküller, memelilerde, deniz kestanelerinde, yumuşakçalarda, böceklerde ve mercanlarda da kullanılmaktadır. Tüm bu hayvan gruplarında, β-katenin sinyal iletim yolu, ana vücut eksenini düzenlerken, BMP sinyal yolu olarak adlandırılan yol ise, ikincil vücut eksenini yapılandırır.


"β-katenin bağımlı eksenel model" oluşumu, eksenel düzenleme için en eski sistem gibi görünmektedir. Viyana Üniversitesi'nden Grigory Genikhovich liderliğindeki bir araştırma grubu, orijinal β-katenin bağımlı eksenel desen oluşumunun nasıl çalıştığını bulmaya çalıştı. 


Bunun için ekip deniz anemonu Nematostella vectensis ile çalıştı. Mercanları, deniz anemonlarını, denizanası, memeliler, deniz kestaneleri, yumuşakçalar ve böcekler radyal simetrik hayvanlar olan tüm Bilateria'nın evrimsel bir kardeş grubuna aittir.


Erken embriyonik gelişimde, her hücre konumuna bağlı olarak farklı yoğunluktaki β-katenin ve BMP sinyallerini algılar. Her hücreye moleküler bir adres ve dolayısıyla embriyodaki uzaysal konumu verilir. Bu adres, her hücrede hangi genlerin aktif veya pasif olduğunu ve gelişim sırasında hangi anatomik yapıların oluşması gerektiğini belirler.


Oral ve aboral yapılar


Spesifik olarak, araştırmacılar, deniz anemonlarındaki β-katenin sinyal yolunun, embriyonun ağız ucunda bir dizi anahtar geni aktive ettiğini buldular. Bu anahtar genler içinde bir hiyerarşi olduğundan ve bazıları diğerlerini engelleyebildiğinden, aktiviteleri zamanla embriyonun farklı bölgelerine dağılır. Genikhovich, "Bu, ana vücut ekseni boyunca bir desen oluşumuna yol açar ve embriyonun oral ve aboral (ağızdan uzağa bakan) yapıları giderek daha fazla şekillenir" dedi. Böyle bir model oluşumu, insanlar gibi omurgalı hayvanların embriyolarında da meydana gelir.


Grigory Genikhovich, "Cnidarians ve Bilateria'nın ortak ataları da dahil olmak üzere hayvanların bu eksen oluşum yöntemini 650 milyon yıl gibi erken bir tarihte kullanmış olduğu sonucuna vardık" dedi.


Çeviri :İnanç Kaya 

Kaynak :  https://www.derstandard.at/story/2000127830675/evolution-der-koerperachsen-warum-uns-die-ohren-nicht-aus-dem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...