1 Aralık 2020 Salı

Evrenimiz Bir Karadelik mi?

 Evrenimiz Bir Karadelik mi?


Hubble yarıçapındaki evrenin kütlesi, aynı yarıçaptaki bir kara deliğin kütlesi kadar büyüktür. Bu nedenle, evrenin bir kara deliğin içi olduğunu varsaymak mantıklı görünüyor.


Bir kara delikte mi yaşıyoruz?


Bu ilk bakışta tuhaf gelebilir, ancak aşağıdaki kaba tahmin hesapları bu iddianın imkansız olmadığını gösteriyor: 


Yaşadığımız evren, ortalama 100 milyar yıldız (güneş kütleli) ile yaklaşık 100 milyar galaksiye sahiptir. Bir kara deliğin (SL) çapı kütlesiyle orantılı olduğundan, karşılık gelen bir SL'nin çapı yaklaşık 10 üzeri 23  kilometre veya on milyar ışık yılı (muhtemelen karanlık madde ve enerji de hesaba katınca daha da fazla olacaktır.) Bu kabaca yaptığımız hesaplama bilinen evrenin büyüklüğü ile karadelik olma ihtimali arasında uyumlu bir matematik hesaplaması olduğunu gösteriyor. Öyleyse: bir kara delikte mi yaşıyoruz?



Gehrke ve Koberle'nin "Modern Fizik" kitabının 27.sayfasında , ölçek faktörünün ("dünya yarıçapı") zamansal gelişimi için bir denklem bulunur. Düz bir evren olduğunu varsayarak ve gerekli yoğunluğu denklem de ekledikten sonra, evrenin genişleme hızının genişleyen evrenden kaçış hızına eşit olduğu gerçeğine kolayca ulaşırız. Peki bunun anlamlı nedir? 



Yıllar içinde, bazı bilim insanları , Hubble yarıçapı içindeki (uzamsal olarak) düz bir evrenin kütlesinin, Schwarzschild yarıçapı kadar yarıçaplı bir kara deliğin kütlesine eşit olduğunu fark etti. 


Hubble yarıçapı :

D genişletme 

H altında 0, Hubble sabiti 

Hızda ν sembolleriyle, 

Ünlü Hubble formüle göre ν  =  H(altta 0)D resmi ışık hızını ulaştığında , Hubble yarıçapı, evrenin yarıçapı olarak görülür. Bu eşitlik ise, evrenin bir kara delik olarak görülebileceğini gösterir.


Her şeyden önce, yukarıdaki bulguya götüren hesaplama kaba bir hesaplama olduğunu söylemeliyiz. 


Evren bir Kara Delik mi? Bu sorunun cevabı aşağıdaki nedenlerden ötürü kocaman bir Hayır'dır:


-Bir kara deliğin bir merkezi vardır ve dışarıya hiçbir ışığın giremeyeceği gerçeğiyle tanımlanan bir ufuk ile çevrelenmiştir. Hubble Yarıçapı için durum böyle değildir çünkü ışık onu her iki yönde de kolayca geçebilir.


-Evren, eşit olarak dağılmış kütlelere sahiptir. Bir karadelik ise kütlesini merkezinde yoğunlaştırmıştır.


-Ufkunun uzunluğu bir kara deliğin gözlemcisine kendine bağlıdır. Sadece sonsuz mesafedeki statik bir gözlemci için ufkun yarıçapı Schwarzschild yarıçapı ile açıklanabilir. 


-Mevcut kütlenin dar bir alana sıkıştırılması bir kara deliğin oluşması için çok önemlidir. Öte yandan, evrende mevcut kütle, bir sınır veya bir merkez tanımadan son derece eşit bir şekilde dağılmış TIR. 


-Yine de bu denklemi sonucunda böyle bir eşitliğin çıkması tamamen tesadüf değildir. Bunun nedeni, bir kütleden, kütleçekim sabitinden ve ışığın hızından oluşturulabilen tek uzunluk ölçeğinin GM / c 2 olması ve aynı zamanda homojen, izotropik, genişleyen bir evreni karakterize edebilen tek uzunluk ölçeğinin Hubble yarıçapı olmasıdır. Bu durum, evrenin dinamiklerinin yerçekimi tarafından belirlendiği anlamına gelir. İkincisi ise, yapılan hesaplamada evrenin uzamsal olarak düz olduğu varsaymasından kaynaklanmaktadır.


Çeviri :İnanç Kaya 

Kaynak : https://www.spektrum.de/frage/ist-das-universum-ein-schwarzes-loch/1756410

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...