6 Ekim 2020 Salı

Karadeliğin Keşfi 3 Bilim İnsanına Nobel Ödülü Getirdi

 Samanyolu Merkezindeki Karadeliğin Keşfi 3 Bilim İnsanına Nobel Ödülü'nü Getirdi 


Samanyolu'nun merkezinde bir kara delik buldular ve bu kütle canavarlarının genel görelilik teorisindeki yerini de ayrıca gösterdiler. İşte, Andrea Ghez, Reinhard Genzel ve Roger Penrose'un  fizikte Nobel Ödülü sahibi olmasının nedeni budur.


2020 Nobel Fizik Ödülünün yarısı Roger Penrose'a gidiyor, diğer yarısı ise Reinhard Genzel ve Andrea Ghez tarafından paylaşılacak. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından Fizik Nobel Ödülü'nü kazananlar Salı sabahı (6 Ekim 2020) 'de Stockholm'de açıklandı . Üç kazanan, evrendeki en egzotik fenomenlerden biri olan kara delik hakkındaki bilgilerinden dolayı bu yılki ödüle hak kazandılar.


Andrea Ghez ve Reinhard Genzel, gökadamızın merkezindeki yıldızların yörüngesinin görünmez ve son derece ağır bir nesne tarafından etkilendiğini keşfettiler. 


Roger Penrose'un bu keşfe katkısı ise, kara deliklerin Albert Einstein'ın genel görelilik teorisinin doğrudan bir sonucu olduğunu göstermek için matematiksel yöntemler kullanmasıydı. 


Çeviri : İnanç Kaya 

Kaynak : https://www.spektrum.de/news/entdeckung-des-schwarzen-lochs-im-milchstrassenzentrum-ausgezeichnet/1779156?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1601987482

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...