Sıvı tutkallar kendi kabına neden yapışmaz? Çünkü ; Sıvı tutkal, onu sıvı tutan çözücüler içerdiğinden tüpe yapışmaz. Tutkalı sıvı tutan solventlerdir ve havada buharlaşır. Bu nedenle yapıştırıcı tüpünden dışarı çıktığında kurur ve sertleşir.
Kuşkonmaz protein açısından zengin fakat kalori ve karbonhidrat bakımından düşük alkalin bir besindir. Aynı zamanda potasyum, folat, vitamin A, C, K ve B vitamini kompleksi açısından mükemmel bir kaynaktır. Kuşkonmaz tüketildikten sonra kişinin idrarının kötü kokup kokmayacağını belirleyen şey, genetikliğidir. Çünkü ; Sadece bazı kişiler kuşkonmazda bulunan aspartik asidi "kokuşmuş üçlü" olan matantiol, dimetil sülfür’ü , dimetil disülfide dönüştüren bir enzime sahiptir.
Bir kara deliğin * ilk görüntüsündeki turuncu / kırmızı renkler, kara deliğin kütlesi tarafından neredeyse ışık hızına çıkarılan gaz ve toz kütlelerinden kaynaklanır. Bu onların ısınmasına ve radyasyon yaymasına neden olur. Ortadaki siyah daire, kara deliğin gölgesidir. Bir kara deliğin kendisi, muazzam kütlesi nedeniyle ışığı “yakaladığı” için görülemez. Sadece çevresi bunu açığa çıkarır.
Keten tohumu yağlı boyalarla boyanmış Mona Lisa gibi resimler, karakteristik çatlak oluşumuyla kolayca tanınabilir. Yağ, havadaki oksidasyon yoluyla hacimsel olarak arttığı için, zaten kurumuş olan üst katman kırılır ve boyada çatlaklar oluşur.
Deri, vücut ağırlığının yaklaşık % 19'unu oluşturur. 75 kg ağırlığındaki bir kişi için derisi, yaklaşık 14 kg ağırlığındadır. Kemiklerimiz ise toplam ağırlığımızın sadece % 12'sidir. Yani bu durumda kemiklerimiz 9 kg'ı oluşturmaktadır.
Cinayet Bürosu polisleri, cinayet yerinde kan izlerini bulmak için hidrojen peroksit ve luminol kullanıyor. Bu sıvıları karıştırır ve olay yerine püskürtürler. Eğer karışımın püskürtüldüğü yerler mavi parlarsa, o yerde sonradan temizlenmiş dahi olsa kan izi olduğunu gösterir. Mavi parlamasının sebebi ; Kandaki demirdir. Demir, ışık yayan reaksiyonu katalize eder.
Tıpkı biz insanlara zarar verdiği gibi, aşırı yoğun güneş ışınları bitkilere de zarar verir. Bitkiler bu nedenle kendi "güneş kremlerini" (sinapik asit esteri) üretirler.
Yerçekimi, fizikteki en zayıf temel kuvvettir. Menzili sonsuz olduğundan ve korunamadığından, hala tüm evrene hakimdir.
3 Aralık 1984'te, insanlığın en kötü kimyasal kazası Hindistan'ın bir metropolü olan Bhopal'da meydana geldi. Bir pestisit fabrikasının yetersiz bakımı nedeniyle, o gün yaklaşık 40 ton metil izosiyanat (MIC) sızdı. Zehir bulutu Bhopal'a yayıldı ve 25.000'e kadar insanı öldürdü, 500.000 kişi yaralandı.
Ayakta alkışlanacak çok özeli bir öğretmeni mutlaka tanıyın istedim. Justus von Liebig, muhtemelen tüm zamanların en iyi kimya öğretmenidir. Çünkü ; Kimyada ilk 60 Nobel Ödülün sahipleri arasında, 42 kişi, Justus von Liebig’in öğrencisidir. Liebig, deneysel öğretimin mucididir.
Çeviri: İnanç Kaya
Kaynak: Doktorwissenschaft
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder