7 Nisan 2018 Cumartesi

Doktor Karıncalar


Würzburg Üniversitesi`nden (Almanya) Erik Frank ve meslektaşları, Fildişi Sahili`ndeki milli parkta Megaponera Analis denilen bir karınca türünün davranışlarını gözlemlediler. Bu karıncaların özelliği kolonilerinde 900 ile 2300 karıncadan oluşması ve sık sık Termitlerin saldırısına uğramaları.

İşte ne oluyorsa bu savaş esnasında oluyor. Savaşan karıncalar, termit karınca atakları sırasında cereyan eden ciddi yaralanmalara maruz kalıyor. Saldırıyı geri püskürtmek için termiklerin üzerine giden karıncalar bazen bir bazen de birden fazla bacağını kaybediyor. Hemen yaraları temizlense ve tedavi edilse, normalde yaşama şansı sadece %20 olacak bu karıncaları, arkadaşları hemen yuvaya taşıyıp, tedavi ederek, yaşam şansını %90`a çıkartıyor.

Yaralanan karınca “imdat, yardım” demek adına bir kimyasal salgılıyor. Kimyasal çığlık da adı verilen bu feromon salgısını takip eden cankurtaran karıncalar yaralıyı buluyor. Yaralının hala kurtarılabilir olduğunun bir göstergesi de hareket halinde olması olduğu için, yaralı karınca bacaklarının üzerinde devamlı hareket halinde kalmaya özen gösteriliyor. Çünkü iki bacağından daha çok bacağını kaybeden karıncalar, yuvaya taşınmayıp, ölüme terk ediliyor. İyileşme şansları olmadığı için. Yuvaya taşınan yaralı karıncanın yaraları önce iyice temizleniyor ve tedavi başlıyor. Bu tedavi olmadan çoğu karınca bacak kaybından kurtulamaz ve yaranın enfeksiyon kapmasından dolayı ölür. Koloninin büyüklüğüne göre, cankurtaran karıncaların müdahalesi ve daha çok yaralıyı kurtarma oranı da değişiyor. Alman biyologların bu araştırması “ Kraliyet Topluluğu B Bildirileri” dergisinde yayınlandı.

Erik Frank, "Karıncaların açık yaralarla maruz kaldığı sağlık risklerini inceledik ve karıncaların bu riskleri azaltmak için mekanizmalar geliştirip geliştirmediğini öğrenmek istedik, ”diyor

Daha önceki araştırmalar, dört veya beş sağlam bacakla hafifçe yaralananların bir gün sonra tekrar mobil ve kullanıma hazır olduğunu göstermişti. Şimdi ise biyologlar araştırmalarında, yuvadaki yaralara hemen müdahale edildiğini ve iyice temizlendiğini gözlemlemişler. Hasta bakıcı karıncalar, muhtemelen yaraları antimikrobiyal maddeler içeren bir salgı salgılayarak, yaşamı tehdit eden enfeksiyonları önlüyor. Hasta bakıcı karıncaların yarayı nasıl tanıdıkları ve tedaviyi ne zaman durdurabileceklerini nasıl bildikleri ise henüz bilmiyoruz.

Not: Resimde bacağını kaybeden bir karıncanın tedavisi görülüyor.

Çeviren : İnanç Kaya
Kaynak : https://www.wissenschaft-aktuell.de/artikel/Ameisen_behandeln_Wunden_von_Verletzten1771015590520.html









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...