26 Nisan 2017 Çarşamba

Bilgisayar Oyunu Tetris, Bilim kurgu Filmi Olarak Sinemalara Geliyor,

Tetris, tüm zamanların en çok oynanan oyunları arasında altıncı olarak tarihe geçmiş, 1990`li yılların en popüler oyunudur.


Tetris 1984 yılında Rus programcı Alexey Paschitnow tarafından geliştirililmiş ve bir bulmaca üzerine biçimlendirilmiştir. Oyuncular bir desende dikdörtgen taşların birbirine uygun form alarak aşağıda duvar oluşturması üzerine tasarlanmıştır. On yıllar boyunca da, bu oyun akıllı telefonlar içinde uyarlanmıştır.


Bu efsane oyun şimdi 80 milyon dolar bütçeli bir bilim kurgu filmi olarak beyaz perde de karşımıza çıkacak. Bu film projesi Çin`e ait. Film Pekin`de çekilecek. Yapımcısı Larry Kasanoff.


Kasanoff Çinli yatırımcı Bruno Wu ile birlikte “Threshold Global” adli film yapım şirketini kurdu. Yönetmenin, Mortal Kombat bilgisayar oyununu film olarak yapmasından tecrübe sahibi olduğu ve rekor bütçeli Tetris filmden gişe rekorları beklendiğini dile getirildi.

Çeviri : İnanç Kaya




Beyin Okuma İle Mesaj Yazma Projesi,

Facebook Bilim Kurguyu Gerçekleştirmek İstiyor,


Birkaç yıl içinde dakikada en az 100 kelimelik mesajı sadece düşünerek, yazabilirsiniz desek, size bilim kurgu gibi geleceğini biliyoruz. Dünyanın en büyük sosyal ağı olan facebook bunun için start verdi bile.



Facebook'ta Müdür olan Regina Dugan, bir konferansında yaptığı açıklamada; 60 araştırmacı ile  Facebook'un Zihin Okuma-Vizyonu üzerine çalıştıklarını söyledi. Önlerinde aşılması gereken tek engelin, Beyin etkinliğini izleyebilmek için başın üstüne yerleştirilecek implantların şimdiye kadar geliştirilenlerden çok daha iyi ve hassas olması gerektiği.


Bu sensör görevi görecek olan impilantlar, beyin aktivitelerini doğru ölçebilmesi için, beyinin her santimetresinde saniyenin yüz bin de biri oranında aktif olmalı. İşte 60 araştırmacı birkaç yıla kadar buna çözüm bulabilmek için sınırsız teknolojik imkanlar ile laboratuvarlarında çalışmalar yapıyorlar.


Yapılan bu çalışmaların bir hayal ürünü olmadığını zaten bilgisayar destekli telepatinin mümkün olduğunu dile getiren Dugan, Stanford Üniversitesinin son çalışmasını örnek göstererek konuşmasına şöyle devam etti. Günümüzde felçli bir kadının beyin aktivitelerini dakikada 8 kelime ile okuyan bir küçük kuru fasulye büyüklüğünde bir impilantın başarıyla çalıştığını ve elektrotların, nöronların aktivitelerini harften harfe geçiş yaparak tanıdığını ve bilgisayara aktarıp mektup yazabildiğini, günümüzde bu teknolojinin olduğunu dile getirdi.


Gelecek ile ilgili Facebook`un yapmak istediği proje, zamandan kazanıp, harfleri tek tek tanıyıp bilgisayara aktarmaktan çok daha hızlı olan, düşünce okumaya geçiş yapılması.
Hatta sizin ana dilinizde ki düşüncelerinizi istediğiniz taktirde çince, ispanyolca vs olarak da karşı tarafa mesaj olarak anında aktarabileceksiniz. Örneğin, çince düşündüğümde ispanyolca konuşan karşı tarafın bunu anında ispanyolca olarak algılayıp,demek istediklerimi, hislerimi anlayacağı, günlerin çokta uzaklarda olmadığını, klasik anlamda dil öğrenmenin tarihe karışacağını söyledi.


Ayni zamanda da düşünce ile kime ne mesaj ya da resim gideceğini kişinin kendisinin seçebildiği için gelişigüzel zihin okuma ya da zihinde kişinin paylaşmak istemediği bilgilerin, resimlerin yayılma ihtimalinin olmadığını, bu konuda endişenin yersiz olduğunu dile getirdi.


Bu yarışta Facebook`un en büyük rakibi Tesla otomobillerin kurucusu Elon Musk. Musk, elektrikli otomobil üreticisi Tesla ve Uzay şirketi SpaceX başkanı olarak geçen yıl ki konferansında, bilgisayarların insanlar için yapay sinir dokusu gibi olduğunu ve bunun ileride insanların yapay zekaya ayak uydurmasında iyi bir geçiş olduğu ile ilgili bir konuşma yapmıştı.


Google'ın gelecek laboratuvari ve ABD Savunma Bakanlığına bağlı araştırma kurumu DARPA`da Facebook`tan önce ki kuruluşlar olmasına rağmen, Facebook`a da yenilik departmanı “Yapı 8” adi altında projelerine ortak ettiler. İşte bu Yapı 8´de Facebook`un ciltte "dinlemek" seçeneğine sahip bir cihaz geliştirdiklerini söyleyen 54 yaşındaki Dugan, test videosunu da konferansında gösterdi.


Bizden önceki kuşakların 500 yılda göremeyecekleri gelişmeleri, şimdiki kuşaklar 50 yıl gibi kısa bir sürede görecekleri kadar hızlı bir teknoloji çağına girdik. “Bilim Kurgu hayal eder, bilim yapar” çağının tadını çıkarınız.


Çeviri : İnanç Kaya

Kaynak : http://meedia.de/2017/04/20/nachrichten-schreiben-durch-gedankenuebertragung-facebook-will-science-fiction-real-werden-lassen/

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...