10 Ocak 2017 Salı

Yunusların Yapabildiğini Karıncalarda Yapıyor ....

Zeka kavramını son 20 yıla kadar hayvanlara yakıştıramamış, insanların üstünlüğünün zeka olduğunu söylemişizdir. Zekayı sadece insanlar ile özleştiren bu söylem, hayvanlar aleminin daha iyi gözlemlenmesi sonucu tarihe karışıyor.

Zeki olmanın tanımında yapılan işi kolaylaştırmak için alet kullanma yetisinin olması şartının sadece insanlara özgü olmadığını bize öğreten hayvanlar sıralamasında yiyeceklerinin kabuklarını kırmak ...için taş kullanan Ardıç Kuşları, Su Samurları ve Akbabalar bulunmakta. Ayrıca Kargaların cevizleri kırmak için araç trafiğinin fazla olduğu yerlere cevizleri bırakıp, kırılmasını beklediklerini biliyoruz.

Şempanzelerin alet kullanımındaki ustalığı ve planlı hareket etme yeteneği ile ilgili yüzlerce makale yazıldı.

Avustralyalı balıkçılar, Bottlenose cinsi yunusların 20 yıl önce avlanırken sünger kullandıklarını farkettiler. Sünger ile dibe dalış yapan yunuslar, suyun dibindeki dikenli hayvanlara karşı kendilerini hem savunuyor hemde dipte ki toprağı sünger ile rahatsız ederek küçük balıkların saklandıkları yerden çıkmasını sağlıyorlar.

İşte yunuslar ve karıncaları bir makalede bir araya getiren özellik, sünger kullanımları. Paris Üniversitesi araştırma ekibinden Patrizia d’Ettorre ve Macaristan Szeged Üniversitesi`nden István Maák "Karıncalarda tıpkı yunuslar gibi sünger kullanabiliyor. Karıncalar yuvalarına bal taşımak için midelerini depo yerine kullanmanın ve midelerini büyültmeye çalışmalarının riskli olduğunun farkına varmış gibi, her seferinde yuvaya daha çok bal taşıyabilmek için emici maddeler olan mini sünger parçaları , çam iğnesi ve kağıttan faydalanıyorlar. "

Hayvanlarda bireysel başarıyı örnek alarak bütün toplümun uyguluyor olması, insanların ögrenci- ögretmen eğitiminden oluşan eğitim sisteminin hayvanlar tarafından da uygulanıyor olmasının bir örneğini de, karıncaların bu davranışlarında görüyoruz.
Ulaşamadığımız, elimizin ve teknolojimizin değmediği her canlı türünde evrim devam ediyor demek yanlış olmaz.

Özgün Çeviri : İnanç Kaya
Kaynak : http://www.spektrum.de/…/clevere-ameisen-bauen-sich…/1434039

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...