22 Ekim 2016 Cumartesi

Ne kadar Neanderthal olduğunuzu öğrenebilirsiniz

Neanderthaller ( Homo neanderthalensis) türüne ait bireyler bugün yaşasalardı, muhtemelen görsellerde ki gibi gözükeceklerdi. Gördükleriniz. Almanya'daki Neandertal Müzesi tarafından hazırlanan bir figürdür.

1856 yılında Almanya'nın Neander Vadisi'nde bulunan insan kalıntıları, dünyada bulunan ilk insan fosillerindendir. Bu türe ait kalıntılar, daha önce, 1848 yılında İspanya'da ilk kez bulunmuş olsa da ne oldugu önceleri anlasilamamis.

Neander Vadisi'ndeki bu dünyaca ünlü fosilin bulunduğu yerde, bugün Neanderthal müzesi bulunuyor. 1996 yılında açılan müzeyi yılda 170 binden fazla ziyaretçi geziyor.
İnsan evrimini anlatan bu müze, "biz kimiz?", "nereden geliyoruz?" ve "nereye gidiyoruz?" gibi sorulara cevap vermek üzere tasarlanmış. Kalıcı sergi, insanın Afrika savanlarında başlayan ve bugün büyük şehirlerde devam eden kültürel evrimini anlatıyor.

Neandertaller olarak bilinen Homo neanderthalensis türü günümüzden 250.000 yıl kadar önce evrimleşmiş, 28.000 yıl kadar önceyse soyları tükenmiş bir insan türüdür.
Modern genetik veriler, biz modern insanlar ile Neandertaller'in Avrupa'da karşılaşması sonrası çiftleştiklerini net olarak gösteriyor. Asya ve Kafkas toplumlarının genlerinin %4 civarı Neandertal genlerinden oluşmaktadır.

Eğer ki ne miktarda Neandertal DNA'sı taşıdığınızı öğrenmek istiyorsanız, bir parça pamuğu yanağınıza bastırıp sıvayarak National Geographic'e gönderebilirsiniz! National Geographic tarafından yürütülen Genographic Proect, genom dizileme çalışmaları sürdürmektedir ve size belli bir para karşılığı son derece ilginç bilgiler verebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...