8 Haziran 2016 Çarşamba

Ay Çocuklar, Güneşin torunları

Binlerce insanı ya da hayvanı etkileyen genetik bir bozukluk olan albinoluk renklenmeyi sağlayan melanin pigmentiyokluğu ya da azlığından kaynaklanıyor. Albinolarda ,deri çok ince ve beyazımsı , kıllar beyazdır.
Gözlerin gözbebekleri pembe, ağ tabaka dan yansıyan ışık kırmızıdır. Gözler ışığa duyarlıdır ve genellikle astigmattır. Gözlerde ışık hassasiyeti nedeniyle gözlerin titrer. Derilerinde renk pigmentleri bulunmadığı ya da az bulunduğu için güneşten gelen zararlı ışınlar vücuda girer ve fazla güneş altında bulunmaları ölümlerine bile yol açabilir.
Dünyada yaklaşık 170 bin albino olduğu tahmin edilmekte. Makalemizin ana teması ise bu albinoların, özellikle siyahi insanların yaşadığı gelişmemiş ülkelerde uğursuzluk kabul edilip öldürülmesi. Bu ülkelerin başında ise Afrika`nın bazı bölgeleri, Sudan, Mali ve Tanzanya geliyor,
Fotoğraflarını gördüğünüz çocuk şanslı albinolardan. Çünkü onların ülkesinde isimleri Ay Çocuklar ya da Güneşin torunları. Burası Kuna, Panama`nın kuzeydoğu Atlantik kıyılarında bir ada. Bundan 200 yıl öncesine kadar aynı sorunu burada ki albinolar da yaşamış. Daha bebek iken yaşama şansı ellerinden alınmış. Bilimin açıklayabildiği fakat henüz çaresini bulamadığı bir genetik bozukluk ile doğmuş bir çocuğun yaşam hakkını elinden almak ve bunun da toplumda normal kabul edilmesi aslında kitlelerin kabul ettiği, normal gördüğü, gelenekleştirdiği çoğu alışkanlığın, hiçte normal olmadığını gösteriyor.
Kuna`da yaşayan 150 Albino Hastası, güneşin tehlikelerinden gündüz korunup, gece sahilde oynamaya çıkarak adanın gün boyu neşeli kalmasını sağlıyor. Ay Çocukları öldürmek ile ülkelerinin üzerinden uğursuzluğu yüzlerce yıldır atamayan ülkeleri, bilime ve bilimsel düşünceye çağırıyoruz.
Düzenleyen ve ceviren : Inanc Kaya Kizilkaya
Kaynak : http://www.spiegel.de/…/fotos-albinos-der-kuna-in-panama-fo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...