8 Haziran 2016 Çarşamba

23.000 Canlı Türü Kırmızı Listede

Dünya Koruma Birliği IUCN , yok olma tehdidi altında olan çoğunluğu hayvan olmak üzere, insanoğlunun şifalı bitki olarak kullandığı bitki çeşitlerinin de içinde olduğu yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalan türlerinden,ciddi boyutta alarm veren çeşitlerini kırmızı liste olarak açıkladı.
Bu liste her yıl yenileniyor ve listede yer alan canlı türleri koruma altına alınıyor. Öyle iken listeye yeni 44 bitki türü eklendi. İncelenen binlerce canlı türünün kurtarılamayışı ve göz göre göre yok oluşunu izlemenin ne kadar acı olduğunu dile getiren yetkililer, insanları duyarlı olmaya davet ediyor,
Tıbbi amaçlar için bitkilerin çok fazla toplanması, bitkilerin yok olmasında önemli bir rol oynuyor. Kırmızı listede bireysel türlerden aslanların, ilaç olarak kemiklerinin kullanılmasından dolayı Afrika altın kedisinin ve Yeni Zelanda deniz aslanlarının durumu önemli ölçüde kötüleşti.
İnsanlar, doğaya baktığı zaman içinde bulunan canlı türlerini nasil sömürebiliriz ya da nasıl efendisi olabiliriz diye düşündükçe, doğa bizimle asla barışık olmayacaktır.
Fotoğraflar yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan bazı kuş çeşitlerini göstermektedir.
Düzenleyen ve ceviren : Inanc Kaya Kizilkaya
Kaynak : http://www.spiegel.de/…/iucn-rote-liste-bedrohter-arten-auf…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...